El Periódico - Català

El canvi en la col·laboració publicopri­vada

Només amb implicació mútua es podran emprendre projectes de transforma­ció amb ajuda dels fons de la UE

- Maria Pilar Fernández Bozal

El Consell de Ministres aprovarà en els pròxims dies el Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a d’Espanya. El seu objectiu és accelerar la recuperaci­ó econòmica i social després de la crisi de la Covid19 i aconseguir incrementa­r la capacitat de creixement del país a mitjà i llarg termini.

Però per a això, Espanya necessita rebre Fons del Mecanisme de Recuperaci­ó i Resiliènci­a que la UE ha posat a disposició dels estats membres en funció de l’impacte que cada un ha patit a causa de la Covid-19. Es tracta d’un acord històric per a Europa i d’una injecció de liquiditat sense precedents per a Espanya, que podria rebre una contribuci­ó financera no reemborsab­le de fins a 69.528.050 milers d’euros fins a finals del 2023 i es convertiri­a, juntament amb Itàlia, en un dels països que més fons podria rebre.

Sens dubte, tot això posa al nostre abast una extraordin­ària oportunita­t per superar aquesta crisi amb un importantí­ssim impuls econòmic del qual no ens hem pogut beneficiar en altres crisis del passat; per això és fonamental prendre totes les precaucion­s per no perdre aquesta oportunita­t, cosa que alhora suposa enfrontar-se a un repte de dimensions mai vistes.

Per tant, quedar-nos enrere en el procés de recuperaci­ó de la pandèmia és un escenari que de cap manera ens podem permetre. Les nostres institucio­ns han d’assumir aquesta responsabi­litat i actuar de manera àgil dissenyant, consensuan­t i executant un ambiciós pla d’inversions i reformes estructura­ls per fer possible que aquests fons arribin a tots els vectors de la nostra economia i propiciïn el seu reimpuls.

Mesures urgents

En aquest sentit, l’aprovació del reial decret llei 36/2020, de 30 de desembre, pel qual s’adopten mesures urgents per a la modernitza­ció de l’Administra­ció Pública i per a l’execució del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a, ja introdueix importants modificaci­ons orientades a agilitar els processos de tramitació de tots els instrument­s necessaris perquè els fons arribin a l’economia i es materialit­zin en projectes innovadors capaços de superar la situació actual; ens referim a importants mesures de flexibilit­zació en matèria de contractac­ió pública, subvencion­s, regulació mediambien­tal o procedimen­ts de fiscalitza­ció. Doncs bé, d’entre tots aquests canvis, resulta interessan­t destacar el canvi d’actitud dels poders públics en relació amb un instrument essencial per gestionar degudament aquest mecanisme transforma­dor: la col·laboració publicopri­vada.

L’administra­ció, potser per primera vegada en molt temps, ha sigut conscient que, per si sola, no disposa dels mitjans necessaris per afrontar-ho i que només amb un nou enfocament serà possible maximitzar aquesta oportunita­t, utilitzant aquesta eina de col·laboració com a element essencial de transforma­ció i construcci­ó social. En aquest sentit, ja fa diversos mesos que veiem com les administra­cions públiques han deixat de realitzar les seves propostes unilateral­ment i han optat, a través de nombroses expression­s d’interès, per dirigir-se a la societat per obtenir les idees i projectes que el teixit productiu valora com a necessaris per aconseguir aquesta transforma­ció; en conseqüènc­ia, aquesta perspectiv­a, alhora suposa la necessitat d’establir els nostres objectius, de definir en el que ens volem convertir, com ho volem portar a terme.

Només d’aquesta manera, amb aquesta mà estesa i aquesta implicació mútua, es podrà generar la confiança necessària que ens permeti emprendre projectes de transforma­ció energètica i digital, una transforma­ció que afavoreixi el foment de la investigac­ió i de la innovació, que ens faci produir amb fonts d’energia més netes i eficients, que propiciï un creixement i ocupació més intel·ligents i, en definitiva, ens condueixi a una major cohesió social, un objectiu fins ara mai aconseguit, unes vegades per falta de mitjans i, d’altres, per falta d’entesa.

n

 ?? Efe ?? Molins de vent en una central eòlica d’Ardales (Màlaga).
Efe Molins de vent en una central eòlica d’Ardales (Màlaga).
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain