El Periódico - Català

Iran justifica els seus passos nuclears en «resposta a la maldat» d’Israel

En els últims mesos, la batalla entre els dos països s’ha jugat al mar amb atacs mutus en aigües internacio­nals

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS Beirut

Escalada en la guerra a l’ombra entre Israel i l’Iran. Les dues grans potències del Pròxim Orient han augmentat els seus enfrontame­nts indirectes durant els últims dies. El president de l’Iran, Hassan Rouhani, ha afirmat que la decisió d’elevar la producció d’enriquimen­t d’urani al 60% és «la resposta a la seva maldat», amb referència al recent atac a una planta nuclear atribuït a Israel. Mentre els Estats Units i l’Iran s’acosten en converses a Viena per reprendre el pacte nuclear, l’Estat hebreu mostra la seva fèrria oposició.

«El que han fet es diu terrorisme nuclear, el que fem és legal», ha declarat el president Rouhani en una reunió del Consell de Ministres. L’Iran acusa Israel d’haver sabotejat la planta

d’enriquimen­t d’urani de Natanz, al centre del país, tot i que l’Estat hebreu no ha confirmat ni desmentit les acusacions. Dos dies després de l’accident catalogat d’atac, sabotatge i terrorisme nuclear per part de l’Estat hebreu, l’Iran va anunciar dimarts la seva intenció d’enriquir urani al 60% a partir de «la setmana vinent».

L’endemà de l’acusació de l’Iran, un vaixell israelià va ser atacat a les costes dels Emirats Àrabs Units sense deixar ferits. A l’espera de confirmaci­ó oficial, tots els indicis apunten al servei d’intel·ligència iranià. Durant els últims mesos, gran part de la batalla entre les dues potències s’ha jugat al mar amb atacs a grans embarcacio­ns iranianes i israeliane­s en aigües internacio­nals.

 ?? Reuters ?? Rouhani, president de l’Iran.
Reuters Rouhani, president de l’Iran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain