El Periódico - Català

El certificat europeu de vacunació no serà garantia de mobilitat

Els estats de la UE s’asseguren un marge de maniobra per poder seguir aplicant quarantene­s o altres restriccio­ns per raons sanitàries.

- SILVIA MARTINEZ Brussel·les

Malgrat els dubtes inicials de governs com França o Bèlgica, els Vint-i-set van aconseguir tancar ahir un preacord sobre el certificat verd digital de vacunació, destinat a facilitar els viatges intraeurop­eus a partir d’aquest estiu i impulsar la mobilitat a la Unió Europea (UE), coartada durant l’últim any per les contínues restriccio­ns contra la Covid-19. Per salvar les reticèncie­s d’algunes capitals, el document aprovat limita l’ambició inicial de la Comissió Europea a l’assegurar un marge de maniobra més gran als governs per continuar aplicant quarantene­s i altres restriccio­ns «per raons sanitàries», fins i tot a les persones proveïdes del certificat.

El següent pas serà la negociació del text amb el Parlament Europeu, que es pronunciar­à durant l’última setmana d’abril. Si es manté el calendari, significa que el certificat de vacunació podria estar en marxa el mes de juny, tal com s’ha fixat com a objectiu Brussel·les. «La situació epidemiolò­gica actual continua sent de gran preocupaci­ó, però hem de mirar cap endavant i necessitem solucions que funcionin a tots els estats membres», va explicar el primer ministre portuguès, António Costa, el país del qual ocupa la presidènci­a de torn de la UE. No és un «document de viatge»

El projecte de reglament confirma que el document no serà una precondici­ó per exercir el dret a la lliure circulació a la Unió Europea i utilitzar serveis transfront­erers de transport com avions, trens, barcos o autobusos perquè «no és un document de viatge» ni tampoc un passaport. Tal com estava previst, no només cobrirà les persones que hagin rebut l’antigen (les que ja hagin sigut vacunades abans de l’entrada en vigor també el podran demanar). Per evitar discrimina­cions amb les persones no vacunades també certificar­à els qui viatgin amb un test negatiu PCR o els qui estiguin immunitzat­s perquè s’han recuperat de la malaltia. No obstant, els estats membres es reserven «el dret a limitar la llibertat de moviments per raons sanitàries».

El text inclou una disposició transitòri­a de sis setmanes per garantir que els estats membres puguin seguir utilitzant els sistemes que tenen actualment després de l’entrada en vigor del reglament i fins que el certificat estigui plenament operatiu al seu territori. Els Vint-i-set també han introduït un nou article sobre la dimensió internacio­nal que aclareix el tractament que s’ha de donar als certificat­s expedits a ciutadans europeus i els seus familiars, així com a nacionals de tercers països que tinguin residencia legal a la UE o que hagin sigut vacunats a tercers països. Per exemple, el text destaca que també es podran expedir a nacionals o residents d’Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà.

Segons l’acord provisiona­l, el certificat serà gratuït, s’expedirà en format digital o paper, contindrà un codi QR amb totes les dades necessàrie­s i estarà en anglès i en la llengua oficial del país que l’emeti. A més, tindrà un període de validesa d’un any –inicialmen­t es va proposar que durés fins que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut declarés el final de la pandèmia–, tot i que la Comissió Europea haurà d’elaborar un informe sobre l’impacte de la mesura tres mesos abans que finalitzi l’aplicació explicant si ha facilitat la lliure circulació. Les vacunes acceptades seran aquelles autoritzad­es per l’Agència Europea del Medicament, fins ara BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZenec­a i Janssen.

El document per impulsar els viatges a l’estiu s’haurà de negociar ara amb l’Eurocambra

 ?? Jordi Cotrina ?? Un avió sobrevola la platja del Prat en direcció a l’aeroport.
Jordi Cotrina Un avió sobrevola la platja del Prat en direcció a l’aeroport.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain