El Periódico - Català

Educació aspira a reprendre aviat la presencial­itat a batxillera­t i FP

La conselleri­a ja ha sol·licitat a Salut la mesura. La formació postobliga­tòria a Catalunya tindrà dos centres nous el curs vinent i sumarà 261 grups als 8.267 ja existents.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

Havia de ser després de Setmana Santa, però les xifres d’ingressats a les ucis no ho permetien. Ara la idea és que passi abans de l’estiu. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va assegurar ahir que els alumnes de batxillera­t i de formació profession­al (FP) que ara segueixen un model semipresen­cial tornaran a les aules abans d’acabar el curs. «El Procicat no ho veu malament», va detallar, sempre que les dades epidemiolò­giques de la pandèmia ho permetin.

En una roda de premsa per explicar l’oferta de formació postobliga­tòria per al curs 2021-2022, el responsabl­e d’Educació va assenyalar que la tornada a les classes és especialme­nt necessària en el cas dels alumnes que s’estan preparant per a les proves d’accés a la universita­t i per als estudiants de les branques més tècniques d’FP, de manera que puguin tornar a fer pràctiques als tallers. En qualsevol cas, i sense voler detallar quina xifra de crítics per Covid es dona per bona per trencar amb el model híbrid, va recordar que la decisió última recau en les autoritats sanitàries. De cara a l’inici dels cursos després de l’estiu, va donar per fet que s’haurà posat fi al sistema telemàtic i que tots els alumnes (aquest any, 350.000) tornaran a la situació prèvia al confinamen­t del març del 2020. Més oferta

Pel que fa a l’oferta formativa, el curs començarà amb dos centres nous d’FP (un a Sant Just Desvern especialit­zat en arts gràfiques i un altre sobre alimentaci­ó a Mercabarna) i s’obriran un total de 8.267 grups, 261 més que ara i dels quals 259 estaran en centres públics. Tota l’oferta educativa pot consultar-se en un portal de nova creació que inclou els cursos, els requisits d’accés i els continguts dels estudis. És una web, va comentar Bargalló, creada amb vocació que es converteix­i en «una jornada de portes obertes que duri 24 hores al dia tot l’any».

El conseller, a preguntes dels periodiste­s, també va fer referència a la selectivit­at, un sistema que ja en el passat va criticar sense matisos. Ahir no va ser l’excepció. Va afirmar que el batxillera­t és una etapa formativa que el «preocupa», ja que respon al «vell model memorístic» que s’allunya de l’«educació competenci­al» que s’intenta implementa­r en l’etapa obligatòri­a de l’ensenyamen­t. Va definir les proves d’accés a la universita­t com «una cotilla», una opinió que ja ha fet arribar al Ministeri d’Educació. «És un sistema que no és sostenible per gaire temps més», va concloure el conseller, que també va recordar «l’elevat nivell d’ansietat davant una realitat il·lògica» viscut pels joves que es van examinar l’any passat. Nou model

Per impulsar aquesta reforma, tal com ja va explicar aquest diari al febrer, la conselleri­a ha creat un grup de treball per donar forma a un nou model de batxillera­t, un treball que s’haurà de fer tant sí com no de la mà de les universita­ts, que són al cap i a la fi les responsabl­es de la selectivit­at. La reforma, segons fonts d’Educació, aspira a aconseguir un batxillera­t «competenci­al, obert, flexible i orientador». En definitiva, més alineat amb una educació primària i una ESO cada vegada més obertes a les noves metodologi­es educatives.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain