El Periódico - Català

El final de l’estat d’alarma aviva la tensió entre el Govern i l’oposició

Sánchez amplia el veto als desnonamen­ts en lloguers tres mesos

- JUAN RUIZ SIERRA MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

El Govern aguanta la pressió de diverses comunitats autònomes i dels seus propis socis al Congrés perquè no doni per acabat l’estat d’alarma, que decau el 9 de maig. Territoris com Euskadi, Múrcia i Andalusia, així com els grups parlamenta­ris nacionalis­tes i d’esquerres en què la coalició del PSOE i Podem s’ha recolzat durant aquesta agitada legislatur­a, reclamen que prorrogui el període excepciona­l. O almenys, que aprovi noves lleis per actuar davant el coronaviru­s. Però Pedro Sánchez no es mou, com es va plasmar ahir al Congrés, durant un debat aspre en el qual el president va donar compte de l’alarma i dels fons de recuperaci­ó.

L’Executiu ofereix tres arguments per defensar que no té sentit continuar més enllà del mes que ve amb el mecanisme que ha permès els confinamen­ts perimetral­s i el toc de queda. El primer és epidemiolò­gic. A la Moncloa estan convençuts que les dades de contagi milloraran molt en les pròximes setmanes gràcies a la vacunació. El segon és econòmic. Té a veure amb les expectativ­es dipositade­s en la reactivaci­ó econòmica, molt vinculades al turisme nacional i internacio­nal. Si l’alarma continua, tot i que no hi hagi restriccio­ns a la mobilitat, la població no s’animarà a viatjar. I el tercer, confessat en privat, és polític. Els col·laboradors del president anticipen que no tindrien problemes a aconseguir recolzamen­ts parlamenta­ris per prorrogar l’alarma, però admeten que aquest pas els penalitzar­ia a les urnes davant Isabel Díaz Ayuso, la presidenta i candidata del PP, i el seu mantra de «socialisme o llibertat».

Així que Sánchez es va quedar on era. «Queda un mes perquè finalitzi l’estat d’alarma. La intenció és no prorrogar», va dir en la seva primera intervenci­ó.

¿Què passarà a partir del 9 de maig?

Els socis no van rebre bé aquestes paraules. «¿Quina pressa hi ha a anunciar que no es prorroga? Sense

l’estat d’alarma, les comunitats no tenen eines per limitar la mobilitat», va assenyalar el portaveu del PNB, Aitor Esteban. Més País, Compromís i el PDECat van llançar un missatge similar. També Cs. «¿Li importaria dir als espanyols què té intenció de fer el 9 de maig?», va preguntar al president la seva líder, Inés Arrimadas.

«¿Quina és l’alternativ­a a l’estat d’alarma? És un pla de vacunació que s’ha intensific­at, en primer lloc. I en segon lloc, la cogovernan­ça sense l’estat d’alarma», va contestar el cap de l’Executiu en el seu segon torn. És a dir, no hi haurà ni pròrroga ni noves lleis. Si de cas, davant l’escenari d’haver d’aplicar noves restriccio­ns, serà el Consell Interterri­torial de Salut, que reuneix el Govern i les autonomies, qui faci el pas.

El president va acudir al Congrés un dia després d’una mala notícia per a la vacunació: la companyia Janssen havia anunciat que aturava l’entrega d’antídots a la UE després de detectar sis casos de trombes en els set milions de dosis inoculades als EUA. Els experts temen que aquesta ensopegada dificulti l’objectiu del Govern d’immunitzar el 70% dels espanyols a finals d’agost. Però Sánchez no. El president va assenyalar que el calendari de vacunes es mantenia inalterabl­e.

«Sense l’estat d’alarma, les comunitats no tenen eines per limitar la mobilitat» AITOR ESTEBAN PORTAVEU DEL PNB

 ?? E. Parra / Europa Press ?? El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la sessió plenària d’ahir al Congrés.
E. Parra / Europa Press El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la sessió plenària d’ahir al Congrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain