El Periódico - Català

ERC proposa a Junts un comandamen­t a cinc del procés

> Insisteix en una direcció estratègic­a col·legiada i un Executiu sense hipoteques

- XABI BARRENA

No avancen. Els partits majoritari­s de l’independen­tisme es troben clavats en la mateixa discussió de fa unes setmanes, i la solució no sembla fàcil perquè no es tracta d’una matèria a negociar, que pugui incloure un terme mitjà, sinó de dos marcs mentals oposats en què l’acord exigeix que un afluixi la corda.

El dels republican­s dibuixa una estructura liderada pel Govern i que compta amb una direcció estratègic­a de l’independen­tisme, col·legiat i de lideratge compartit que treballi «fora del focus». Un Consell per la República reformulat amb una direcció pentacèfal­a: amb els tres partits (ERC, JxCat i la CUP) i les dues entitats (Òmnium i l’ANC).

A falta de conèixer la resposta postconver­gent a aquesta proposta, inclosa al document que se’ls va fer arribar fa dies, Junts fins ara ha advocat per preservar el lideratge de Carles Puigdemont, president fins a la seva destitució, l’octubre del 2017, i, per a ells, màxim líder legítim.

Òrgan consultiu

Per a uns, els republican­s, «el Govern governa, es deu al Parlament i a la ciutadania, i no rep ordres». És a dir, que el Consell per la República es converteix, als seus ulls, en un òrgan consultiu en què, malgrat tot, es preveuen poques distorsion­s, ja que en la direcció hi hauria, també, ERC i la CUP. És l’esquema utilitzat el 2017, amb un sanedrí sense poder executiu.

Per als altres, en la línia del que es va dir quan Quim Torra va ser investit president, la Generalita­t autonòmica gestiona el dia a dia i el Consell per la República, fora de l’abast de la justícia espanyola, a diferència del sanedrí del 2017, marca la línia a seguir fins a arribar a la independèn­cia.

El Consell és vist per ERC i la CUP com una mena d’extensió internacio­nal de Junts. Els anticapita­listes acceptarie­n integrar-s’hi si es reformula en la línia que també ERC desitja, és a dir, si perd aquesta aroma a Legió estrangera postconver­gent. La CUP, a diferència dels republican­s, ni tan sols té representa­nt actualment en l’executiva del Consell. Per cert, Esquerra va remetre el pacte a les seves assemblees territoria­ls on, des d’ahir i fins dimecres que ve, serà debatut.

En les eleccions del 14-F, ERC i la CUP van obtenir, sumats, el 53% del vot independen­tista, contra el 38% de Junts, motiu pel qual consideren un disbarat que el partit postconver­gent lideri estratègic­ament el procés. Sobretot quan el mateix Puigdemont, que es va presentar com a cap de llista, això sí, no operatiu, va quedar «en tercera posició global, segon entre els candidats» secessioni­stes, recorden en ERC.

L’estranya calma de Junts –fa una setmana que no es reuneixen amb ERC i, a més, ja fa diversos dies que tenen la proposta «global», en paraules de Pere Aragonès, sobre la taula–, va forçar els postconver­gents a difondre una nota en què s’afirma que JxCat reprendrà els treballs i les reunions amb ERC aquesta setmana per aconseguir «al més aviat possible» un acord de legislatur­a.

Els postconver­gents airegen la voluntat d’intensific­ar les negociacio­ns per arribar a un acord

 ?? Ferran Nadeu ?? Pere Aragonés (dreta), al Parlament, el març passat.
Ferran Nadeu Pere Aragonés (dreta), al Parlament, el març passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain