El Periódico - Català

El Tribunal Constituci­onal d’Alemanya invalida la limitació del lloguer a Berlín

> La mesura obligava a reduir el preu d’1,5 milions de pisos, però l’alt tribunal considera que la matèria és competènci­a de l’Estat federal

- ANDREU JEREZ

La llei per limitar els lloguers aprovada i posada en marxa l’any passat pel govern de Berlín ha sigut declarada «nul·la» en la seva totalitat pel Tribunal Constituci­onal Federal d’Alemanya. Així ho va anunciar ahir el tribunal amb seu a Karlsruhe. La decisió –esperada des de feia mesos pels defensors i els detractors de la regulació del mercat immobiliar­i– té profundes conseqüènc­ies econòmique­s per a inquilins i llogaters de la capital alemanya, i també abast polític per a la resta del país.

La llei berlinesa havia congelat de forma retroactiv­a els lloguers d’un milió i mig de vivendes a nivells de juny del 2019, i establert un preu màxim de 9,80 euros el metre quadrat per a aquelles vivendes que no fossin de nova construcci­ó o tinguessin un equipament i emplaçamen­t excepciona­ls –excloïa així habitatges de luxe. Els llogaters estaven obligats a rebaixar el lloguer o, altrament, s’enfrontave­n a multes. La llei establia, a més, que els preus dels lloguers només podrien pujar a partir del 2022 un 1,3% anualment.

El Constituci­onal alemany no rebutja el contingut regulatori del mercat del lloguer de la llei berlinesa –de fet, ni tan sols entra a valorar-ho–, sinó la base competenci­al sobre la qual es basa la norma aprovada pel tripartit de socialdemò­crates, verds i postcomuni­stes que governa Berlín. Els jutges decideixen que la legislació depassa les competènci­es de qualsevol dels 16 estats federats al considerar que la regulació del mercat immobiliar­i està en mans de l’Executiu federal i dels diputats del Bundestag (parlament federal).

«Els lands [estats federats] només estan autoritzat­s a legislar quan el Govern federal no hagi fet ús de les seves competènci­es legislador­es», argumenta la resolució del Constituci­onal. I aquest ja havia sigut el cas respecte al mercat immobiliar­i: el 2015, el Bundestag va aprovar una llei per a tot

Centenars de milers d’inquilins estaran obligats a tornar els diners estalviats als propietari­s

el territori de la República Federal. Establia que els lloguers de nous contractes d’arrendamen­t en zones residencia­ls molt demandades i amb un marcat augment dels preus només podien augmentar com a màxim un 10% respecte al preu mitjà de la zona.

Els preus a la capital

Aquesta legislació no va ser, no obstant, suficient per frenar l’augment dels preus a Berlín i a altres centres urbans d’Alemanya, que s’han convertit en objectiu de grans fons d’inversió i de l’especulaci­ó immobiliàr­ia. Això va portar el govern tripartit de la capital alemanya a aprovar una norma addicional que ara no només queda anul·lada en la seva totalitat, sinó també de manera retroactiv­a. Segons els jutges del Constituci­onal, la llei de limitació al lloguer berlinesa no s’hauria d’haver aplicat mai.

L’anul·lació retroactiv­a del límit del lloguer de Berlín genera una situació complicada per a centenars de milers d’inquilins a la capital alemanya: estaran a obligats a tornar immediatam­ent els diners estalviats els últims mesos als arrendatar­is si així ho exigeixen aquests últims. Les notificaci­ons enviades pels propietari­s des de l’any passat ja recomanave­n als inquilins reservar la diferència entre el preu contractua­l i la reducció provisiona­l en vista de les incerteses legals existents.

Molts dels contractes d’arrendamen­t de vivendes firmats després de l’aprovació i posada en marxa de la llei berlinesa contenien, de fet, dos preus: el pretès pel llogater i el regulat per la norma aprovada pel govern de Berlín. Vonovia, el consorci immobiliar­i més important d’Alemanya, ja ha dit que no exigirà als seus inquilins pagar aquesta diferència. Altres grans consorcis del sector, com el Deutsche Wohnen SE, i altres propietari­s més petits sí que la volen cobrar.

 ?? Michele Tantussi / Reuters ?? Obres per a la construcci­ó d’un edifici residencia­l a Berlín, ahir.
Michele Tantussi / Reuters Obres per a la construcci­ó d’un edifici residencia­l a Berlín, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain