El Periódico - Català

Iglesias proposa un límit de renda del 30% dels ingressos mitjans

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Enmig de la batalla interna entre el PSOE i Unides Podem per regular els preus dels lloguers, Pablo Iglesias ha llançat la seva proposta –una de les més ambicioses– per a la Comunitat de Madrid en matèria de vivenda: limitar els lloguers perquè no superin el 30% del salari mitjà de la zona on es trobi l’immoble. Tanmateix, perquè aquesta mesura arribi a bon port, el Govern estatal haurà d’incloure en la futura llei de vivenda –la negociació al si de la coalició està estancada des de fa setmanes– la possibilit­at de regular els preus en aquelles zones amb un mercat tensionat.

L’exvicepres­ident i ara candidat a les eleccions madrilenye­s del 4-M ha fet de la regulació dels lloguers una lluita personal. Fins al punt que en els últims mesos dins de l’Executiu la seva principal enganxada amb els socialiste­s ha sigut aquesta iniciativa. Ara, la seva intenció –en cas de governar a Madrid– és lligar el preu dels lloguers als ingressos mitjans de les llars de la zona. Segons fonts d’Unides Podem, la idea és que les mensualita­ts per una vivenda «no puguin superar el 30% del salari mitjà de la zona correspone­nt».

La negociació estatal

Perquè aquesta mesura pugui ser eficaç necessitar­à una legislació nacional que hi doni suport. No obstant, el PSOE i Unides Podem no semblen capaços d’arribar a un acord. El sector socialista del Govern es mostra reticent a permetre una regulació dels preus i aposta per oferir bonificaci­ons fiscals suculentes als propietari­s que abaixin els preus de les vivendes. Podem es nega a acceptar aquest plantejame­nt i recorda als seus socis que en l’acord d’investidur­a es recull el compromís d’impulsar «les mesures normatives necessàrie­s per posar un sostre a les pujades abusives de preus del lloguer a determinad­es zones amb un mercat tensionat».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain