El Periódico - Català

Wall Street legitima les criptomone­des

La sortida al mercat borsari de Coinbase a Wall Street ha tornat a constatar que el boom de les criptomone­des arriba per consolidar-se. La inversió tecnològic­a, protagonis­ta dels últims anys, veu en les monedes digitals la millor oportunita­t de revaloritz

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

Ahir les accions de Coinbase Global Inc van pujar un 10% en les primeres operacions de la borsa de Nova York, un dia després d’una sortida borsària que passarà a la història de les criptomone­des i de l’economia. Les monedes digitals es revaloritz­en juntament amb l’ànim especulado­r i Coinbase consolida el seu valor per sobre dels 100.000 milions de dòlars, tot i que moderava la pujada durant la sessió. La seva sortida borsària és el símptoma definitiu que les monedes digitals són un actiu d’inversió amb perspectiv­es però indubtable risc, tot i que Wall Street ja ha dictaminat el dret de les criptomone­des i els mercats associats a desenvolup­ar-se.

Coinbase, que té entre els seus accioniste­s el BBVA, és una plataforma nord-americana de comerç de criptomone­des amb seu a San Francisco creada per Brian Armstrong i Fred Ehrsam. Ofereix serveis d’intercanvi entre criptomone­des i monedes fiduciàrie­s en una trentena de països, així com emmagatzem­ament i gestió d’actius digitals a 190 països.

Segons l’opinió de Victoria Gago, cofundador­a de l’European Blockchain Convention (EBS), que se celebra aquesta setmana a Barcelona, «és un moment molt dolç per a la indústria blockchain, DLT [Distribute­d Ledger Technology] i crypto». Destaca com els diners flueixen cap a les empreses i Coinbase no és una excepció des del seu privilegi de ser a Wall Street. Al·ludeix a ConsenSys (present al congrés), per exemple, que ha aconseguit 65 milions de dòlars de finançamen­t de JP Morgan Chase, Mastercard i UBS. Els ingressos de l’EBS de Barcelona aquest any han sigut equivalent­s als de les quatre edicions anteriors sumats, amb 2.000 assistents online i una cinquanten­a de patrocinis.

La gran festa del bitcoin

La calor de l’especulaci­ó entorn de les criptomone­des és elevada. El bitcoin puja des de començamen­t d’any un 120%, un 820% en els últims 12 mesos i un 1.700% en dos anys. Potser és cert que s’ha acabat la gran festa per als nous compradors, però la capitalitz­ació de bitcoin supera els 1,3 bilions de dòlars i té una rellevànci­a indiscutib­le per a l’economia mundial. Però l’eufòria per les criptomone­des es generalitz­a malgrat que cap té les caracterís­tiques de bitcoin. Aquest any Bittorrent acumula una pujada del 2.633%; Solana, del +1.777%; Binance, del 1.439%; Dogecoin, del 1.422%... grans revaloritz­acions en un univers impredicti­ble d’unes 10.000 criptomone­des.

Per Ismael de la Cruz, analista d’Investing.com, la sortida a la borsa de Coinbase «és només el principi», ja que grans firmes tecnològiq­ues estan disposades a invertir en criptomone­des i en accions de Coinbase. Anomena ARK Fintech Innovation (NYSE:ARKF) i Global X FinTech (NASDAQ:FINX). Segons la seva opinió, si les accions de Coinbase cauen «tampoc hauríem de veure un ensorramen­t significat­iu en el bitcoin, més que res perquè si alguna cosa caracterit­za els inversors en bitcoin és que són plenament conscients de la volatilita­t i els riscos». En qualsevol cas, els experts d’Investing opinen que la inversió en Coinbase és «només apta per a inversors agressius que siguin conscients que és un actiu amb volatilita­t elevada». La seva validesa com a reserva de valor encara està en dubte.

 ?? Shannon Stapleton / Reuters ?? Els empleats de Coinbase Global miren la seva cotització a Times Square, a Nova York, dimecres.
Shannon Stapleton / Reuters Els empleats de Coinbase Global miren la seva cotització a Times Square, a Nova York, dimecres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain