El Periódico - Català

Biden imposa dures sancions a Rússia amb l’economia en la diana

> Declara l’«emergència nacional» per ingerència electoral i l’atac cibernètic de SolarWinds > El veto al deute rus pot afectar molt Moscou

- IDOYA NOAIN

El president dels EUA, Joe Biden, va declarar ahir determinad­es activitats de Rússia com una «inusual i extraordin­ària amenaça per a la seguretat nacional, la política exterior i l’economia dels Estats Units» i, decretant una «emergència nacional», va anunciar un paquet de sancions, les més severes en anys i potencialm­ent les més nocives en termes econòmics per a Moscou. A més a més, expulsa dels EUA 10 diplomàtic­s als quals s’assenyala com a operatius d’intel·ligència russos.

En una ordre executiva, Biden va assenyalar els esforços del Kremlin per «minar la celebració d’eleccions lliures i democràtiq­ues», una acusació d’ingerència per la qual castiga 32 entitats i individus. A més a més, Washington sanciona sis empreses tecnològiq­ues russes que designa com a col·laboradore­s en el sofisticat atac cibernètic de SolarWinds, que va afectar tant el

Govern com prop d’un centenar d’empreses privades i pel qual, per primera vegada, els EUA assenyalen ja formalment i oficialmen­t com a responsabl­e l’Executiu rus i, en concret, el seu Servei d’Intel·ligència Exterior (SVR),

El paquet inclou també sancions a vuit individus i entitats per l’ocupació de Crimea preparades en aliança amb la Unió Europea, el Regne Unit, Austràlia i el Canadà. El seu component potencialm­ent més nociu per a Moscou, no obstant, és la directiva que posa en la diana un veto a la compra de deute sobirà rus.

Un producte popular

Per ara, el Departamen­t del Tresor prohibeix a institucio­ns financeres dels EUA que comprin directamen­t del Banc Central de Rússia, el Ministeri de Finances o el Fons Nacional d’Inversió Rus bons emesos a partir del 14 de juny. Washington es reserva l’autoritat per expandir aquestes sancions «com sigui apropiat». I la clau de la seva efectivita­t serà veure si aliats europeus i asiàtics adopten la mateixa línia o si Washington, com ha fet en el cas de les «sancions secundàrie­s» als que fan negocis amb l’Iran, decideix castigar institucio­ns financeres d’altres països si mantenen les compres de deute rus, que és popular entre inversors internacio­nals.

Les accions del demòcrata arriben només dos dies després que hagués mantingut una conversa telefònica amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, en la qual el mandatari nord-americà va cridar a «desescalar les tensions», especialme­nt després del desplegame­nt reforçat de tropes russes a la frontera d’Ucraïna. En termes bilaterals, en qualsevol cas, la tensió es dispara.

Moscou va convocar el seu ambaixador als Estats Units i Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, va assegurar que Rússia considera il·legal qualsevol sanció i adoptarà represàlie­s equivalent­s. També Maria Zakhàrova, portaveu d’Exteriors, va assegurar que serà «inevitable» una resposta. «Un comportame­nt tan agressiu, per descomptat, rebrà resposta decisiva», va declarar. A Kíev, per contra, el ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, va donar la benvinguda a les mesures com una manera de fer «responsabl­e» Rússia per les seves accions com l’ocupació de Crimea o la guerra a l’est del país, informa Marc Marginedas.

Les declaracio­ns dels responsabl­es russos difuminen les ja escasses expectativ­es que pogués fer-se realitat el suggerimen­t de Biden que els dos líders mantingues­sin en els pròxims mesos una trobada cara a cara en un tercer país.

El Kremlin convoca el seu ambaixador als EUA i promet adoptar represàlie­s equivalent­s

Suport de l’OTAN

L’Aliança Atlàntica va tancar files amb la decisió nord-americana d’imposar sancions, informa des de Brussel·les Silvia Martínez. En un comunicat, l’OTAN va denunciar que Moscou «continua demostrant un comportame­nt desestabil­itzador recurrent» amb la violació de la integritat territoria­l d’Ucraïna i Geòrgia, l’incomplime­nt d’obligacion­s i compromiso­s internacio­nals i amb altres episodis com la interferèn­cia en les eleccions de països de l’Aliança o els atacs cibernètic­s. «Els aliats continuara­n treballant estretamen­t per abordar les accions de Rússia que constituei­xen una amenaça per a la seguretat euroatlànt­ica», diu el comunicat difós per l’OTAN.

 ?? Andrew Harnik (pool) / Reuters ?? El president dels EUA, Joe Biden, durant una compareixe­nça a la Casa Blanca.
Andrew Harnik (pool) / Reuters El president dels EUA, Joe Biden, durant una compareixe­nça a la Casa Blanca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain