El Periódico - Català

Blinken viatja a l’Afganistan per presentar la retirada

-

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va arribar ahir a l’Afganistan en una visita no anunciada amb l’objectiu de presentar al Govern afganès el pla de l’Administra­ció de Joe Biden sobre la retirada de totes les tropes nord-americanes de terra afganès i de manera gradual fins a l’11 de setembre, quan es compliran 20 anys dels atemptats gihadistes contra les Torres Bessones i el Pentàgon. Blinken, que va arribar a Kabul després d’assistir a les converses de l’OTAN a Brussel·les, es va reunir amb el president afganès, Ashraf Ghani, el Govern del qual continua immers en ferotges combats amb els insurgents talibans mentre el procés de pau recolzat pels EUA està envoltat d’incertesa.

El màxim responsabl­e de la diplomàcia nord-americana va mirar de tranquil·litzar Ghani dient-li que, malgrat la sortida de les tropes nord-americanes, els EUA continuari­en compromeso­s amb l’Afganistan. I va dir que Washington «intensific­arà» la seva diplomàcia per fer «tot» el que pugui per avançar en els esforços per aconseguir un acord de pau entre Kabul i els insurgents.

«La raó per la qual soc aquí, tan aviata després del discurs del president d’ahir a la nit, és per demostrar literalmen­t, amb la nostra presència, que tenim un compromís permanent amb l’Afganistan», va dir a l’ambaixada, segons un informe de la premsa. Va ser a Kabul unes vuit hores.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain