El Periódico - Català

L’hora de la ‘jubilació’ de Castro

El dirigent, de 89 anys, es retira i deixa la direcció del Partit Comunista de Cuba en mans de Miguel Díaz-Canel «sense el més petit indici de tristesa o pessimisme». El relleu al país caribeny arriba en un dels moments més crítics pels efectes de les san

- ABEL GILBERT

Des de l’entrada triomfal de Fidel Castro i els barbuts a l’Havana, el 8 de gener de 1959, els cubans han experiment­at emergèncie­s nacionals de tota índole: la crisi dels míssils, el 1962, el desastre de la safra de 1970, l’esclat social de 1980 que va portar 100.000 persones a Miami i l’anomenat «període especial», que va sobrevenir a la caiguda de la Unió Soviètica. Cap d’aquestes enormes dificultat­s semblen equiparabl­es a les del present. En plena pandèmia i en un altre ensorramen­t de l’economia, amb una caiguda del PIB d’11 punts el 2020, el Partit Comunista Cubà (PCC) celebra avui i fins diumenge el seu 8è Congrés. Durant la primera d’aquestes reunions, el 1965, Fidel Castro va donar a conèixer la carta de comiat d’Ernesto Che Guevara. Cinquanta-i-sis anys més tard, el torn és per a Raúl Castro, de 89 anys, que deixa el càrrec de primer secretari del PCC. El germà petit del difunt líder de la revolució assegura que es retira «sense el més petit indici de tristesa o pessimisme» i que a partir d’ara es dedicarà a «cuidar [els seus] nets» i llegir llibres. La seva confiança en el futur no coincideix amb les percepcion­s col·lectives.

Raúl Castro serà reemplaçat al capdavant del PCC per Miguel Díaz-Canel, de 60 anys, que ja el va substituir en els assumptes de l’Executiu el 2017. Li tocarà a ell aprofundir el full de ruta traçat el 2016. Aquell 7è Congrés va arribar poques setmanes després que Barack Obama visités l’illa. Després va arribar Donald Trump a la Casa Blanca.

El Govern cubà afirma que les últimes sancions nord-americanes han provocat entre abril del 2019 i març del 2020 danys per 5.570 milions de dòlars. Hi ha a l’Havana un creixent pessimisme en relació amb les promeses del demòcrata Joe Biden en la seva campanya electoral sobre tornar al camí que va transitar Obama, de qui va ser vicepresid­ent.

Més enllà de la manera com evolucioni­n els vincles amb Washington, el PCC ha de fixar les pautes per al pròxim quinquenni

El seu substitut, cap de l’Executiu des del 2017, ha de fixar les prioritats per al pròxim quinquenni La gran incògnita és si Cuba es mirarà al mirall del Vietnam o bé seguirà el camí de la Xina

sense saber ben bé què passarà el 2022. Cuba importa el 80% del que consumeix. Li falten dòlars. Creixen l’escassetat i les expression­s de malestar social. Les reformes econòmique­s, que han inclòs la unificació monetària, han accentuat les diferèncie­s socials.

El febrer passat es va autoritzar al sector privat tenir un protagonis­me més gran en diverses àrees. Unes 600.000 persones ja treballen pel seu compte. El que s’espera és la llum verda per a la creació de petites i mitjanes empreses. La Constituci­ó aprovada el 2019 defensa el caràcter «irreversib­le» del socialisme.

La gran pregunta

Més enllà de la retòrica institucio­nal, la gran pregunta és si el 8è Congrés intentarà mirar-se definitiva­ment al mirall del Vietnam en la seva articulaci­ó entre l’Estat i un creixent sector privat, o recorrerà eventualme­nt a una via més pròxima a la Xina. Des de fa anys, el partit experiment­a una lenta però inexorable sagnia interna. Raúl Castro es va queixar el 2016 de la falta d’«una reserva de substituts degudament preparats». També va reconèixer llavors que «ha disminuït la militància».

En poques hores se sabrà si el 8è Congrés serà un ritual d’unanimitat­s o afloraran discussion­s més profundes. El que va passar amb l’última Carta Magna obre la possibilit­at a especular amb l’aparició de diferèncie­s. La Constituci­ó de 1976 es va aprovar per majoria absoluta. En canvi, la del 2019 va tenir una aprovació del 78,3% del sufragi popular, i un 22% de rebuig o abstenció. Mai havia passat una cosa així.

La cita d’avui té, a més, com a precedent una reactivaci­ó de les protestes d’artistes, intel·lectuals i altres sectors de la societat civil. La pandèmia és l’altre inevitable rerefons. La Covid-19 ha matat unes 500 persones i n’ha infectat gairebé 85.000. La ciència cubana, un petit i pròsper país en si mateix dins d’una illa de precarieta­ts, treballa en cinc projectes de vacunes. Dos d’ells avancen cap a la tercera fase d’assajos. El Govern estima que a l’agost podria començar la campanya d’immunitzac­ió massiva.

 ?? Yamil Lage / AFP ?? Un home revisa la seva motxilla, a l’Havana, davant un cartell amb les imatges de diversos herois cubans.
Yamil Lage / AFP Un home revisa la seva motxilla, a l’Havana, davant un cartell amb les imatges de diversos herois cubans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain