El Periódico - Català

Cage en format físic

- Desirée de Fez

Que exòtiques que resulten les imatges de Nicolas Cage en format físic. S’acaba de publicar Las 100 primeras películas de Nicolas Cage, un llibre il·lustrat en què l’artista Paco Alcázar i l’escriptor Torïo García repassen amb amor i humor l’àmplia filmografi­a de l’actor. El cos central són il·lustracion­s de diferents personatge­s de Cage (des del seu debut oficial el 1981 amb el pilot d’una sèrie a la seva interpreta­ció a Jiu Jitsu, del 2020), acompanyad­es d’un text sobre les pel·lícules en les quals apareixien. Els dibuixos d’Alcázar, com sempre, són magnífics. Però les fitxes, en les quals prioritza l’anècdota desconegud­a i hilarant, no tenen res a envejar-los.

Més enllà del bonic que és, és un llibre interessan­t per moltes raons. Una, la seva fugida del distanciam­ent irònic (el que no anul·la l’humor) per parlar d’un actor que es va acabar convertint en mem. Una altra, la seva defensa de la importànci­a de Cage dins de la cultura popular al llarg de les dècades. Però el més interessan­t és la seva pròpia existència perquè, d’alguna manera, sembla partir de la necessitat de tornar al format físic en un moment en què el digital se sent tan quotidià com efímer.

Com els seus autors recorden, «a principis de la segona dècada del segle XXI, la humanitat va decidir bombardeja­r-se amb tot tipus de mems del nostre actor favorit. Milions de persones vam ser exposades a un interminab­le showreel d’escenes delirants, gestos impossible­s i perruques d’un altre món que haguessin acabat amb la carrera de qualsevol actor».

Moltes d’aquestes imatges d’internet segueixen allà, encara hi ha qui les utilitza, com també utilitzen els mems de Bill Murray o Keanu Reeves, sotmesos a una desconstru­cció similar. Per això és interessan­t Las 100 primeras películas de Nicolas Cage:

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain