El Periódico - Català

La llei de la infància es posa en marxa

- PATRICIA MARTÍN Madrid

El Congrés va aprovar ahir una de les normes més avançades en la prevenció de la violència cap als menors i en la reparació a les víctimes. La llei Rhodes, que ara passarà al Senat, amplia el termini de prescripci­ó de la pederàstia i incorpora nombroses mesures de prevenció.

El Congrés va aprovar ahir la pionera llei de protecció a la infància enfront de la violència, batejada com a llei Rhodes amb referència al pianista James Rhodes, que va patir un calvari d’abusos sexuals durant la seva infància i, juntament amb organitzac­ions en defensa dels drets dels infants, ha batallat sense parar perquè Espanya aprovi una de les normatives més avançades del món en la prevenció de les agressions a menors i la reparació de les víctimes. La norma inicia ara la seva tramitació al Senat, amb la previsió que arribi al BOE al juny, si els terminis no es dilaten.

Tal com va explicar Ione Belarra, al seu primer discurs com a ministra de Drets Socials al Congrés, la norma persegueix enviar un «missatge nítid» a la societat espanyola, com al seu dia va fer la llei contra la violència de gènere: «Que la violència contra els nens i nenes no és acceptable en cap de les seves formes». I és que, tot i que la ciutadania no sempre en tingui consciènci­a, les dades són esgarrifos­es: es presenten més de 100 denúncies al dia de violència sobre infants en l’àmbit familiar i gairebé la meitat de les víctimes dels delictes sexuals són menors d’edat. Amb el confinamen­t, a més, el maltractam­ent infantil ha augmentat. Per això, les mesures contingude­s en la norma, i que s’expliquen a continuaci­ó, han comptat amb un recolzamen­t majoritari, tot i que diversos grups nacionalis­tes no van votar sí per motius competenci­als i Vox també s’hi ha oposat.

 ?? Change.org / Arxiu ?? Entrega de firmes al Congrés dels Diputats per acabar amb la prescripci­ó dels delictes contra els menors, el maig del 2015.
Change.org / Arxiu Entrega de firmes al Congrés dels Diputats per acabar amb la prescripci­ó dels delictes contra els menors, el maig del 2015.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain