El Periódico - Català

L’oci nocturn prepara l’arrencada

Les patronals del sector presenten propostes i proves pilot per reactivar l’activitat a l’estiu, a l’espera de la llum verda del Govern. La reinvenció inclou test, ampliar horaris, crear activitat exterior i fomentar la tarda

- PATRICIA CASTÁN

Amb l’estiu a tocar, el castigat sector de l’oci nocturn a Catalunya ha decidit passar a l’acció. Planegen una resurrecci­ó a curt termini per evitar el tancament definitiu de molts locals alhora que encarrilen un nou oci postpandèm­ia que passaria tant per controls sanitaris com per flexibilit­zar la seva regulació per readaptar horaris, espais i activitats per a la diversió.

Barcelona i Sitges (Garraf) es postulen per acollir proves pilot ben aviat. El Gremi d’Empresaris de Discoteque­s de Barcelona i Província ha anat encara més lluny amb un informe (BCNit, Oci nocturn a Barcelona post-Covid 19) realitzat per un equip de l’escola de negocis TBS i la col·laboració de sales i entitats, amb vista a la reinvenció. Aquestes són 10 de les claus de futur:

FLEXIBILIT­ZACIÓ NORMATIVA.

Fa anys que el col·lectiu reivindica un canvi de la llei d’espectacle­s, que no constrenyi tant l’activitat de les sales de festa i discoteque­s, obligades a mantenir-se tancades 12 hores al dia, cosa que els impedeix generar activitat diürna. Reclamen que només siguin sis. El president del gremi, Ramon Mas, destaca que una discoteca no és només un espai per ballar, al·ludint a la versatilit­at dels clubs de Londres o Berlín.

INGREDIENT CULTURAL.

L’informe, que ha comptat amb grups de debat (fins a 35 anys) i entreviste­s a empresaris i experts, emfatitza que «la nit és cultura», en tant que la música és un dels seus principals valors, però també com a punt d’interacció creativa. Exposicion­s o concerts en viu podrien ser algun dels seus ingredient­s. Mas advoca per l’obertura de mires (torna el cas de Madrid) i per les demandes dels mateixos usuaris. S’imposa prioritzar «el contingut».

POTENCIAR LES TARDES.

«L’oci nocturn també es viu de dia», va resumir ahir en la presentaci­ó el professor de TBS Fabien Pecot, que ha liderat l’informe. La millor prova són iniciative­s en punts com

Alacant o València, on s’ha espremut l’horari de tarda per a l’oci en diferents fórmules, que s’extingeixe­n després del toc de queda. En aquest sentit, la patronal barcelonin­a ha reivindica­t espais a l’aire lliure, i terrasses als locals.

NOUS ESCENARIS.

Mentre els recintes tancats augmentin el contagi, l’informe proposa iniciar els esdevenime­nts d’oci en diferents tipus de format, com places (suggereixe­n que diversos bars o locals s’aliïn per una proposta concreta aportant cada un diverses taules i compartint interacció a distància, jocs o karaokes), espais singulars com embarcacio­ns on es pot controlar aforament a l’aire lliure, festes amb entrada prèvia (i fàcil rastreig) on els locals podrien instal·lar estands a punts com el Poble Espanyol i també acords amb hotels, per acollir festes puntuals.

ALTRES MODELS DE NEGOCI.

Entrades i barres d’un local ja no podran ser les úniques vies d’ingressos. «S’acceleren tendències prèvies a la pandèmia», destaquen els autors. Com les festes a distància via Zoom. Però s’obre el ventall a idees com «un airbnb de bars», on el local es lloga per unes hores a grups tancats, o les app que permetin als clients en grup circular per bars amb taules reservades en franges horàries. Se suggereixe­n projectes de crowfundin­g o finançamen­t col·lectiu i targetes de consum avançat.

NOUS PÚBLICS.

Quan les restriccio­ns afluixin, tocarà posar la lupa en el públic domèstic perquè el turisme internacio­nal tardarà a recuperar-se, igual que el riu de profession­als liberals i estudiants de països rics, que fa poc més d’un any suposaven el 10% de la població de la capital catalana i són grans consumidor­s d’oci, segons dades aportades per Jordi Nofre, investigad­or associat del Centre d’Estudis sobre Joventut i Societat de la Universita­t de Lleida. La continuïta­t de 37.000 llocs de feina a Catalunya dependrà de saber seduir el públic local, de mal borràs des de la crisi del 2008.

SALUT MENTAL

Un dels elements que esgrimeixe­n perquè Salut obri una mica l’aixeta a l’oci és que aquest funciona com a vàlvula d’escapament i font de «benestar socioemoci­onal per als joves», diu Nofre. Les alternativ­es solen ser festes il·legals, botellons i consum sense control d’alcohol i drogues, alerta l’estudi, aportant també xifres sobre l’increment de casos d’ansietat. L’expert afegeix que la franja de 15 a 17 anys ho ha viscut especialme­nt, al veure’s privada del descobrime­nt natural de l’oci i les discoteque­s.

CALENDARI I MESURES.

El sector confia a començar a recuperar l’activitat al juliol, quan la població vulnerable estigui vacunada i en aforaments limitats, amb sales encara tancades. Si la reactivaci­ó es retardés a l’octubre, seria en un format més gran però afectaria l’ocupació. I si es deixés per principis del 2022, seria «catastròfi­c», opina Mas.

PROVES PILOT.

El gremi està llest per afrontar esdevenime­nts en espais a la fresca. La patronal Fecalon ha presentat a Salut el seu pla de prova pilot per desenvolup­ar a Sitges al maig amb 400 persones a cinc locals, previ test d’antígens. La Fecasarm va participar ahir en una manifestac­ió estàtica contra les restriccio­ns, mentre el màxim representa­nt de l’oci a Salou va arribar al seu quart dia de vaga de fam. Han proposat a la Generalita­t una prova pilot amb fins a 10 locals i 3.000 persones a Barcelona per «reobrir amb seguretat», amb tests previs, codis QR per a assistents i aparells de desinfecci­ó de l’aire i superfície­s.

MÉS AJUDES. Els afectats estimen pèrdues de 500.000 euros a més d’un milió a molts negocis, malgrat que les ajudes rebudes ronden el 5-10%. Demanen compensaci­ons ja que molts negocis «pengen d’un fil», afirmen.

 ?? Mar Rovira / ACN ?? Manifestac­ió de protesta del sector de l’oci a Salou, ahir a la tarda.
Mar Rovira / ACN Manifestac­ió de protesta del sector de l’oci a Salou, ahir a la tarda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain