El Periódico - Català

Emprendre a la segona

Fa tres mesos Juan Antonio Serrano va aconseguir que li concedissi­n la quitació del deute que arrossegav­a gràcies a la llei de segona oportunita­t, que 17 entitats pretenen popularitz­ar.

- J. G. ALBALAT Barcelona

Juan Antonio Serrano té 43 anys i una vida profession­al per recórrer. El 2014, aquest enginyer de telecomuni­cacions va fundar una empresa de transforma­ció digital en què van arribar a treballar una quarantena de persones i facturar un milió d’euros. El finançamen­t dels bancs era important per mantenir l’activitat empresaria­l. No obstant, el retard d’alguns projectes va trencar la seva economia i els bancs li van tallar les línies de crèdit. No podia complir amb els seus empleats, ni continuar amb la seva tasca. «Els bancs ens van bloquejar i no disposàvem de crèdit per pagar els treballado­rs i seguir amb l’activitat», recorda.

Al final, el 2017, la companyia es va veure abocada a un concurs de creditors que va durar mesos. I el Juan Antonio, a un concurs consecutiu a nivell personal perquè no podia fer front als deutes, d’uns 200.000 euros, que se li requerien pel seu càrrec com a administra­dor de l’empresa que havia fundat. Va ser llavors quan, assessorat pel seu advocat, va encaminar els seus passos i el seu futur recorrent a la llei de la segona oportunita­t, que permet a ciutadans particular­s i autònoms assolir la cancel·lació del deute pendent i començar de nou. «Fa tres mesos em van notificar la quitació del deute i puc tornar a emprendre com a profession­al i sol·licitar si ho necessito finançamen­t als bancs», afirma a EL PERIÓDICO.

El Juan Antonio continua fent la mateixa feina com a autònom, però amb expectativ­es de créixer i accedir una altra vegada a finançamen­t. Està al capdavant de la companyia SetupMedia de transforma­ció digital i màrqueting online, entre altres tasques vinculades a la tecnologia i internet. Ha començat de nou sense deutes. La llei li ha ofert una segona oportunita­t, i mai millor dit. «Soc una altra persona», diu.

Acord amb els creditors

Serrano va ser l’únic ciutadà corrent que va prendre la paraula en l’acte de presentaci­ó en societat celebrat al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona d’una aliança de 17 entitats d’índole diversa, entre aquestes col·legis profession­als, entitats socials com Càritas i organitzac­ions empresaria­ls, com Cecot i Pimec, destinada a promoure i visibilitz­ar el mecanisme que proporcion­a la llei de segona oportunita­t com a eina de «gran necessitat». Aquesta normativa té per objectiu que una persona que s’ha vist immersa en una situació d’insolvènci­a patrimonia­l de la qual no és culpable disposi de l’opció d’encarrilar de nou la seva vida, ja que en vista de situacions de sobreendeu­tament es pot arribar a un acord extrajudic­ial amb els creditors, prèvia liquidació dels seus béns.

La degana del Col·legi de l’Advocacia, Maria Eugènia Gay, va precisar que a través del mecanisme recollit en aquesta llei, «el ciutadà que ho ha perdut tot per causes impreviste­s i que s’ha vist ofegat pels deutes té una altra oportunita­t per refer la seva vida». Aquesta eina és, va afirmar, «una forma de promoure i impulsar la cultura empresaria­l, la innovació i el creixement; circumstàn­cies que redunden en benefici de l’ocupació laboral i de la societat». El 2020 es van registrar a Espanya, va recordar, 8.507 concursos, dels quals 6.874 van correspond­re a persones físiques no empresàrie­s i 1.633 a persones físiques empresàrie­s, perfils a què es dirigeixen els mecanismes de segona oportunita­t.

 ?? Jordi Otix ?? Juan Antonio Serrano, ahir, a Barcelona.
Jordi Otix Juan Antonio Serrano, ahir, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain