El Periódico - Català

Pros i contres

- Josep Maria Fonalleras & Emma Riverola

Tenir 6 anys

El grup de correspons­als altruistes que conformen Al carrer és una xarxa ciutadana creada per Enric Gomà per parar l’orella i explicar el que sents, sense interferèn­cies. Fa uns dies, van publicar una conversa que havien tingut un pare i dues de les seves criatures, una nena de vuit anys i un nen més petit. Eren a la piscina de Valldoreix i, quan se n’anaven, el nen, de cinc anys, de sobte va proclamar: «¡I ara, quan tingui sis anys, ja podré dur mascareta!». La situació és fenomenal i ens parla molt de com som i de com ens mirem la vida. No cal que els recalqui que dur mascareta és, com a mínim, una incomodita­t. Somiem amb el dia que ja no l’haurem de dur, satisfets de sortir al carrer com abans, sense impediment­s. Com a molt, potser en desarem una a l’armari com a recordator­i d’aquests mesos. Prou d’ulleres entelades, prou de tenir consciènci­a a cada segon de la respiració, prou de vetes que tiben les orelles. Serem lliures. Per al nen que és a punt de fer sis anys, però, la mascareta serà una iniciació a l’edat adulta, s’equipararà a la seva germana gran i serà feliç en el seu camí de maduresa. En resum, que no tot són penúries en aquesta vall de llàgrimes.

Expulsió

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escrivá, ha proposat una sèrie de mesures per evitar l’expulsió del mercat laboral de les persones més sèniors. Ja ho sabem, els 50 anys arriben amb pastís i tic-tac. L’acomiadame­nt amenaça amb més força a partir d’aquesta edat. Ho vam patir amb la Gran Recessió. El cop va ser terrible. No només per perdre la feina quan resulta molt difícil trobarne una altra, sinó també pel cop emocional. En una societat que ha confós l’èxit personal amb el profession­al, aquest atur forçós és vist com un fracàs insuportab­le.

Escrivá té raó quan es lamenta de la pèrdua de coneixemen­t que suposa l’expulsió dels més grans del mercat laboral. Un coneixemen­t que, massa sovint, les empreses menyspreen contra el compte de resultats. Hi ha cua per cobrir les places vacants i la precarieta­t juga al seu favor. Salaris de menor quantia i menys conflictiv­itat laboral. Però també menys compromís.

La lleialtat no deixa de ser un viatge d’anada i tornada. Res d’aquest fenomen és aliè a la configurac­ió de la societat. La desafecció comença a les cadires buides de les empreses.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain