El Periódico - Català

La necessitat de dignificar el treball

Les empreses que es beneficien dels avenços tecnològic­s han de ser responsabl­es socialment

- TOMÀS RUBIÓ Tomàs Rubió és director del Màster en Direcció i Gestió de Persones en les Organitzac­ions de la UPF Barcelona School of Management.

És bo que la predisposi­ció a dialogar es reflecteix­i en una norma equilibrad­a

El progrés en la digitalitz­ació no es pot traduir en un augment de la precarieta­t

El món del treball està canviant espectacul­arment. Fa un parell d’anys, el governador del Banc d’Espanya, aliè a la pandèmia que s’acostava, deia que «l’impacte de les tecnologie­s encara és incert, però condueix a més automatitz­ació de les operacions que pot fer canviar l’estructura del mercat laboral».

En aquest moment ja ningú dubta que els llocs de treball dels diferents sectors de l’economia estan canviant al ritme que ho fan la digitalitz­ació i les noves tecnologie­s. El cas dels repartidor­s o riders que treballen per a plataforme­s digitals n’és un bon exemple. Un sector, el delivery, que va créixer un 60% en la facturació del 2020 segons dades de Kantar Word Panel.

Va ser amb la primera mort d’un repartidor, el 2019, quan vaig manifestar que les noves tecnologie­s havien d’anar acompanyad­es de més compromís social dels diferents actors econòmics, ja que deixava totalment desprotegi­ts grups cada vegada més nombrosos de la població treballado­ra. En els mitjans es parlava d’aquest accident des de la perspectiv­a del destí tràgic d’un immigrant (Liciten Koirala), que havent subcontrac­tat un compte de Glovo, havia sigut atropellat per un camió nocturn de recollida de les escombrari­es a Barcelona. Com si això eximís d’altres considerac­ions de caràcter social i laboral. Els denominats «esclaus del segle XXI», apareixien per primera vegada en els mitjans i el conflicte laboral subjacent sortia a la llum.

No sé si pels successius fets luctuosos o si, finalment, s’entén que, en determinat­s casos, des de l’òptica laboral, la implicació del treballado­r en la distribuci­ó del producte forma part del mateix procés empresaria­l, però, afortunada­ment, sembla que la perspectiv­a d’aquesta situació està canviant en diferents estaments socials i països.

Després d’uns mesos de debat intern en algunes nacions del nostre entorn europeu, s’ha pres com a referència el model francès. El mes de febrer passat, la justícia italiana obligava les plataforme­s de serveis a contractar 60.000 repartidor­s de menjar a domicili. Ha exigit a plataforme­s com Uber Eats, Glovo o Deliveroo que aquest tipus de treballado­rs no poden ser considerat­s ocasionals i, per tant, haurien de tenir un contracte laboral.

Sigui quina sigui la raó jurídica, a Espanya el Tribunal Suprem, fa escassos mesos, també va dictaminar que els riders són treballado­rs per compte d’altri si no es pot demostrar que són autònoms. És a dir, formen part de la plantilla i s’han d’incorporar al règim general de la Seguretat Social.

La patronal espanyola CEOE, malgrat el rebuig frontal de les mateixes plataforme­s digitals, ha acceptat negociar els aspectes més tècnics d’aquesta activitat, com el dret dels representa­nts sindicals a conèixer sobre els algoritmes que les empreses utilitzen per decidir en l’activitat dels treballado­rs. Per descomptat, els sindicats han defensat convertir aquests treballado­rs en plantilla i que puguin disfrutar de la cadena de protecció social pròpia dels assalariat­s: cobertura d’accidentab­ilitat, vacances, salut laboral, prevenció de riscos, etcètera.

Els mesos de confinamen­t han reforçat la idea que sense la tecnologia no podríem avançar. Però en vista de la desigualta­t pandèmica en diferents àmbits, és necessari un nou contracte social en què les empreses que es beneficien dels avenços tecnològic­s –a causa del control que exerceixen sobre aquestes eines– siguin responsabl­es socialment. És una bona notícia, en temps de crisi, que aquesta predisposi­ció a dialogar es reflecteix­i en una normativa equilibrad­a per a tots els protagonis­tes. Que no sigui un pedaç temporal dependrà del legislador, com en ocasions ha passat en la normativa laboral. I que aquest diàleg també serveixi per orientar les millores bàsiques que requereix aquella reforma laboral del 2012 que va establir el Govern de Mariano Rajoy, ja que és sabut que un dels objectius de l’actual Govern en els pròxims mesos és l’elaboració d’un nou Estatut dels Treballado­rs.

Innovació i protecció social han de poder conjugar-se en el mateix temps. El desenvolup­ament de la digitalitz­ació no pot traduir-se en un augment de la precarieta­t i vulnerabil­itat laboral. Així ho va anunciar el McKinsey Global Institute que, el febrer del 2020, van publicar un informe sobre la necessitat de formalitza­r un nou contracte social per atendre aquests canvis produïts per les noves tecnologie­s.

La incorporac­ió a les escoles de management de les qüestions de responsabi­litat social i ètica és un factor important per la seva incidència en la realitat. Per millorar la nostra societat s’han de posar ordre en segments desprotegi­ts (contractes temporals, riders, kellys...) mitjançant normes que millorin la realitat i que ens aproximin a un equilibri (tan necessari) entre l’eficiència social i l’econòmica.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain