El Periódico - Català

Espanya tindrà a punt a l’estiu un certificat Covid per facilitar els viatges

- EL PERIÓDICO

Espanya implantarà a finals del juny un certificat verd i digital, un codi QR on es podrà comprovar si una persona ha sigut vacunada, ha superat la Covid-19 o té una prova diagnòstic­a negativa; el document servirà per facilitar la mobilitat, però no serà requisit per viatjar.

El secretari general de Salut Digital, Alfredo González, va explicar ahir que el certificat, el reglament del qual es negocia a la UE, després que dimecres es fixés una posició comuna per evitar que operi com un passaport, «no és un passaport, no és un document de viatge, no és un requisit per viatjar, és un mecanisme que facilita la mobilitat en l’àmbit de la UE», va afirmar.

El certificat és un «facilitado­r», però no substituei­x la competènci­a dels estats en matèria de salut pública. El viatger que arribi a Espanya, per exemple, s’haurà de sotmetre a les restriccio­ns que s’estableixi­n com a país de destinació, va precisar el secretari de Salut Pública. L’avantatge del codi QR, que és gratuït i no és discrimina­tori, segons va remarcar González, és que facilitarà la comprovaci­ó a la frontera. Així, «el trànsit serà molt més segur, i més àgil per al viatger» i «Espanya pot rebre més gent amb més seguretat». A més a més, elimina «qualsevol risc de falsificac­ió», ja que cada estat podrà comprovar al consultar el codi que el certificat ha sigut emès per una autoritat sanitària.

L’objectiu del Govern és que estigui operatiu a finals de juny i funcioni plenament de cara a la campanya d’estiu. Per aconseguir-ho han de tenir capacitat d’emetre «milions de certificat­s en molt poc temps». Seran les comunitats autònomes les encarregad­es d’emetre els certificat­s, amb ajuda tècnica de Sanitat, que es coordinarà a més a més amb la Unió Europea, que encara ha d’aprovar el reglament definitiu del document.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain