El Periódico - Català

Nou pla per convertir el Besòs en un refugi de biodiversi­tat

- CARLES COLS

Santa Coloma de Gramenet s’arremanga per, en cinc anys, convertir el que va ser el Llàtzer dels rius europeus, miraculosa­ment renascut amb fons europeus, en un refugi ecològic que satisfaci els instints de procreació dels centenars d’espècies que ja habiten el lloc.

El Besòs, el més Llàtzer dels rius europeus. No només durant els últims 20 anys ha ressuscita­t als ulls dels que un dia el van conèixer més immund que els estables d’Augies, sinó que hi ha nous i fabulosos plans per a aquesta conca fluvial renascuda d’entre els morts. En dues fases d’aquí al 2025 i amb una inversió de 6,8 milions, es pretenen convertir 2,5 quilòmetre­s del seu curs en la llar de noves espècies i, més important, en llit conjugal d’alguns animals que ja han fet seu aquest espai però que encara es fan el desentesos a les trompetes de l’amor. Aquesta és una història literalmen­t bestial.

El blauet (Alcedo atthis, segons la nomenclatu­ra gestada per Carlos Linneo, o simplement blauet per a la legió d’ornitòlegs que pobla Catalunya) és bon exemple d’aquest dilema en què es troba el Besòs i que acaba de ser anunciat per l’autoritat competent al costat de les cristal·lines aigües de la conca. És només una més de les 200 espècies d’aus albirades al riu, una xifra sempre creixent, que ningú ha reintroduï­t, senzillame­nt hi han arribat.

Amb la seva panxa daurada i el seu llom turquesa, és un ocell realment llampant, però no hi ha constància encara que hagi nidificat a les vores del Besòs. No és una decisió que aquest ocell prengui a la lleugera, no només perquè hagi d’excavar petits túnels entre la vegetació per posar els nius i que aquests no siguin descoberts per famolencs depredador­s, sinó perquè la infància dels pollets és realment dickensian­a. Molts moren ofegats la primera vegada que, com clavadiste­s d’Acapulco, se submergeix­en a l’aigua a la recerca del seu primer peix. El que són les coses, el dia que això passi al Besòs serà una gran notícia, un formidable bioindicad­or de salut mediambien­tal. Eros i Tànatos, una parella indissocia­ble.

Allò difícil, per no dir aparentmen­t impossible, ja es va aconseguir. Convertir una claveguera a l’aire lliure en un riu de desitjable passeig era un Everest ecològic. Tot i que el part en va tenir moltes llevadores, s’ha de reconèixer un mèrit especial a Santa Coloma de Gramenet, ja que van ser fons europeus assignats a aquest municipi els que es van fer servir per afrontar tan majúscul projecte. I de nou torna a ser Santa Coloma, per iniciativa de l’alcaldessa Núria Parlon, un dels motors d’aquesta nova fase, mà a mà amb dos municipis més de la riba esquerra del riu, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac, i amb el paraigua tècnic de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona.

Que s’havia de posar en marxa una nova etapa en la història d’aquest riu era una cosa inapel·lable. Perquè el blauet prengui la decisió i per a molt més. Aquí va una dada que proporcion­a el naturalist­a Tomàs Carrión, clau de volta del nou projecte, i que ho deixa clar. El 2002 es va realitzar una exhaustiva recerca de les espècies de peixos observable­s a la conca. Amb prou feines hi va haver res a anotar al bloc de notes del treball de camp. Cinc anys més tard, repetida la missió, va ser fàcil trobar tres espècies autòctones i una aliena, la carpa.

El mújol i la bagra havien tornat al Besòs, cosa que no està malament, però l’admirable aquell 2007 va ser constatar-hi la presència

Senglars, un

cabirol, una guineu i, fa poc, un flamenc i tot s’hi han passejat

d’anguiles, un peix que durant segles ha desconcert­at la ciència i que a punt va estar de fer seure al divan psiquiàtri­c Sigmund Freud (en va disseccion­ar centenars a la recerca dels seus testicles sense saber que fins a l’edat adulta literalmen­t no tenen òrgans sexuals). Les anguiles neixen a les profundita­ts del mar dels Sargassos, a l’Atlàntic nordoest, i només després, com a minúscules cries, migren milers de quilòmetre­s a la recerca de rius saludables. Que el Besòs tornés a entrar en la seva llista de destinacio­ns per créixer i madurar és un examen aprovat amb nota que l’operació de resurrecci­ó del riu va ser un èxit. Tres llacunes

Aquest peix, tan saborós com amenaçat, serveix a la perfecció per resumir que nous plans estan previstos per al tram del riu situat per sobre del pont vell de Santa Coloma. S’hi condiciona­ran tres llacunes que serveixin de refugi per a tota la fauna que hi ha i que encara ha d’arribar. Una, a més, serà visitable com a espai didàctic. No es descarta, per exemple, que en l’última etapa de la inversió s’hi instal·lin casetes d’observació com les que ja hi ha al delta del Llobregat. La vegetació invasora, com la canya americana, serà substituïd­a per una altra d’autòctona, però amb summe tacte, a poc a poc, perquè l’actual, tot i que invasora, compleix una funció gens menyspreab­le. I, per a les anguiles, vet aquí la qüestió citada, es construira­n escales naturals, perquè així s’anomenen aquests canals especialme­nt habilitats perquè aquests peixos remuntin el curs i colonitzin noves aigües. Parlon promet que en poquíssims anys el curs colomenc del Besòs i el dels municipis riu amunt serà un refugi de biodiversi­tat. Ho prometen fa 30 anys i ningú s’ho hauria cregut.

El Besòs és, al seu tram més pròxim al mar, un agradable parc fluvial, exquisidam­ent respectat, per cert, pels seus usuaris quotidians, però des del punt de vista mediambien­tal és una cosa més important. És una artèria ecològica que connecta el mar amb Collserola. El maig passat, en ple confinamen­t, una fototrampa instal·lada a la vora va captar-hi el pas a la carrera d’una mare i dues cries de llúdria. De manera carinyosa se les va batejar com a llúdries poligonere­s, perquè el seu hàbitat era un racó natural envoltat d’indústries i viaductes automobilí­stics i ferroviari­s. Si la renaturali­tzació del Besòs que ben aviat s’iniciarà funciona, no seria descartabl­e que en un futur pròxim les llúdries s’aventuress­in a pescar al mar, res estrany en aquesta espècie.

Tot dependrà de la cohabitaci­ó amb els humans. La pandèmia no només va servir perquè una família de llúdries es deixés retratar en plena nit fa gairebé un any. En aquests mesos de letargia humana han sigut vistos a la conca del Besòs un cabirol, alguna guineu, per descomptat senglars alletant les seves cries i, més recentment, un flamenc, que va ser notícia per la seva presència excepciona­l però que, tal com alerta Carrión, el naturalist­a colomenc, caldrà estar pendent que no acabi per ser una cosa freqüent si el lloc acaba agradant a l’espècie.

Hàbitat desitjable

En essència, el projecte no preveu alliberar al riu i els seus voltants cap animal, només crear les condicions perquè sigui un hàbitat desitjable i deixar que la naturalesa compleixi la seva part. En realitat, això és el que ha passat aquests últims 15 anys des que les aigües van superar el llindar de l’acceptable. D’això n’ha sigut testimoni directe i privilegia­t David Perpiñán, que, com un Attenborou­gh metropolit­à, va rebre l’encàrrec de censar amb fotos i vídeos la vida salvatge del riu. A la conca baixa del Besòs han sigut albirats en aquest treball de camp unes 200 espècies d’ocells i aus, 20 de papallones, 7 de peixos i 5 de mamífers. També variats rèptils i amfibis, entre els quals, per citarne un de gran valor, la reineta meridional, Hyla beridional­is, un dels amfibis més minúsculs d’Europa, però que es fa notar. Els mascles inflen el que en els humans seria la papada fins a aconseguir un efecte subwoofer amb el seu cant que enlluerna les femelles i concedeix una música bucòlica al lloc.

Són granotes esquives, però potser a les llacunes que es condiciona­ran al Besòs podria ser possible fer-ho i, no només això, els més afortunats potser tindran la fortuna d’albirar el que es podria considerar la versió albina d’aquesta granota. La majoria són verdes perquè la seva pell genera dos pigments de colors primaris, el blau i el groc, però algunes, per un defecte genètic, són incapaces de produir aquest segon color i llueixen així un intens blau que faria les delícies del mateix Vermeer.

Ves a saber. Potser aviat Santa Coloma llueixi com La vista de Delft, del pintor neerlandès.

 ??  ??
 ??  ?? Una imatge del Besòs entre Santa Coloma i Montcada i Reixac, dimarts. A la dreta, un corredor pel camí que transcorre­r paral·lel al riu.
Una imatge del Besòs entre Santa Coloma i Montcada i Reixac, dimarts. A la dreta, un corredor pel camí que transcorre­r paral·lel al riu.
 ??  ??
 ?? Ferran Nadeu ??
Ferran Nadeu
 ??  ?? Una xivitona comuna (‘Actitis hypoleucos’).
Una xivitona comuna (‘Actitis hypoleucos’).
 ??  ?? Una reineta meridional ‘Hyla meridional­is’, un dels amfibis més petits d’Europa.
Una reineta meridional ‘Hyla meridional­is’, un dels amfibis més petits d’Europa.
 ?? José María García Tapi ?? Un blauet (‘Alcedo atthis’), un dels 200 ocells albirats.
José María García Tapi Un blauet (‘Alcedo atthis’), un dels 200 ocells albirats.
 ??  ?? Un martinet blanc (‘Egretta garzetta’) a la recerca de menjar.
Un martinet blanc (‘Egretta garzetta’) a la recerca de menjar.
 ??  ?? Un avió comú (‘Delichon urbicum’), al marge del riu.
Un avió comú (‘Delichon urbicum’), al marge del riu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain