El Periódico - Català

«El punk va salvar la vida de Shane MacGowan i moltes vides més»

- NANDO SALVÀ

El director estrena avui el documental ‘Crock of gold: bebiendo con Shane MacGowan’, on repassa la vida i l’obra de l’exlíder de The Pogues.

Gràcies a les seves pel·lícules s’ha convertit en cronista essencial de la contracult­ura musical britànica. Ha dirigit dues pel·lícules sobre els Sex Pistols i un documental extraordin­ari sobre Joe Strummer, líder de The Clash. Va dramatitza­r l’arribada del rock’n’roll a Anglaterra a Els principian­ts (1986), que va protagonit­zar David Bowie, i ha dirigit vídeos musicals per als Rolling Stones, Judas Priest, The Kinks i, en realitat, gairebé per a tothom. Avui estrena a Espanya el seu nou treball, Crock of gold: bebiendo con Shane MacGowan, en el qual repassa la vida i la carrera del llegendari frontman de The Pogues. — ¿Què significa MacGowan per a vostè?

— El conec des de l’edat daurada del punk, quan ell era pràcticame­nt un nen. Vaig ser jo, de fet, qui li va fer la seva primera entrevista. Al principi, el rostre de l’escena punk britànica era Sid Vicious, que no formava part de cap banda però es deixava veure en tots els concerts al davant del públic. Quan Sid va ingressar en els Sex Pistols, Shane el va reemplaçar en aquesta primera fila dels concerts, i era impossible no fixar-se en ell. Aquell noi semblava entrar en un tràngol, absorbir tota l’energia i la saviesa que brollaven de l’escenari. Llavors era impossible imaginar que, amb el temps, es convertiri­a en un compositor tan magnífic. — MacGowan té fama de ser una persona complicada. ¿Li va resultar difícil treballar amb ell a la pel·lícula?

— Molt. Vaig dubtar molt abans de decidir-me a dirigir-la, perquè sabia que seria un procés dolorós i no estava segur de si tindria prou força per completar-la. Vaig acceptar quan Johnny Depp es va involucrar en el projecte com a productor. En tot cas, durant el procés de filmació vaig estar a punt d’abandonar diverses vegades. — ¿Per què?

— Treballar amb Shane fa que tinguis por, que et sentis en perill. En tot moment hi ha el risc que no es presenti a la cita que havies pactat

amb ell o que, durant la filmació, t’humiliï a tu o faci plorar algú. La primera vegada que el vaig visitar després de decidir-me a fer la pel·lícula ell estava veient un documental sobre el lleopard de la neu, que és una de les feres més agressives i fugisseres. No se m’hauria acudit una metàfora més perfecta que aquesta. — ¿Per què va decidir vehicular la pel·lícula a través de gravacions d’una sèrie de converses entre MacGowan i diversos interlocut­ors?

—Shane detesta les entreviste­s pròpiament dites, així que vam haver de recórrer a la creativita­t. Aquestes converses permeten mostrar diferents facetes de la seva personalit­at; quan parla amb Johnny [Depp] es mostra afable; quan ho fa amb Gerry Adams [antic líder del Sinn Féin] se’l nota respectuós i reverent; en la seva xerrada amb Bobby [Gillespie, cantant de Primal Scream] es mostra bastant agressiu. Així mateix, incloem a la pel·lícula velles gravacions d’àudio d’entreviste­s que havia fet a principis dels 80, en algun backstage de Zuric o en un bar de Saragossa a les quatre de la matinada. La qualitat del so era dolentíssi­ma, però per llavors Shane era molt més articulat que ara.

—¿Vostè creu que l’actitud de MacGowan i els prejudicis existents entorn de la seva figura han perjudicat la seva reputació com a músic?

— Sens dubte. Des del principi se’l va catalogar com el típic borratxo drogoaddic­te que diu coses escandalos­es cada vegada que obre la boca, i això el va convertir en una espècie d’atracció de fira. Ell mateix es va prendre massa seriosamen­t el seu paper de rock star;; d’alguna manera, la seva addicció a la fama li va fer tan mal o més que la seva dependènci­a de l’alcohol o de l’heroïna. Inevitable­ment, tot això ha impedit que les seves lletres, amb tota la seva ràbia i el seu sofri

 ?? Wirelmage/JuanNaharr­oGiménez ?? Julien Temple, al Festival de Sant Sebastià del 2020, on va presentar el seu documental.
Wirelmage/JuanNaharr­oGiménez Julien Temple, al Festival de Sant Sebastià del 2020, on va presentar el seu documental.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain