El Periódico - Català

Un nou tiroteig massiu acaba amb vuit morts a Indianapol­is

L’autor dels trets, que va utilitzar un rifle, es va treure la vida > després de cometre la matança en un magatzem de l’empresa FedEx

- I. N.

Ahir els Estats Units es van veure un dia més sumits en el macabre ritual d’horror, dolor, espant i lament que els tirotejos massius fan demolidora­ment i frustrantm­ent rutinaris al país. L’escenari de l’última matança va ser un magatzem de FedEx a la ciutat d’Indianapol­is, on un antic empleat, de 19 anys d’edat, va matar dijous a la nit amb un rifle vuit persones i en va ferir set més abans de treure’s la vida.

Les autoritats van identifica­r el sospitós com a Brandon Scott, segons fonts d’Associated Press, i la companyia va confirmar que va treballar per a ells. A més, CNN va informar que els seus pares havien advertit del seu potencial violent però, segons la cadena, tot i que tant autoritats locals com l’FBI van iniciar investigac­ions preliminar­s, es van abandonar al no trobar prou proves.

Les pitjors pors de la família es van fer realitat dijous, quan Scott va arribar amb un cotxe a l’aparcament de FedEx a prop de l’aeroport, al sortir va començar a disparar indiscrimi­nadament i després va entrar a les instal·lacions, deixant en «un o dos minuts» la reguera de mort, ferits i commoció que va trobar la policia a l’arribar. No hi va haver, segons van relatar els testimonis a les autoritats, cap confrontac­ió.

L’escena del crim va ser definida per la policia de «caòtica» i va retardar la identifica­ció de les víctimes, cosa que va augmentar l’angoixa de les famílies que no podien localitzar els éssers estimats empleats al magatzem, on a molts treballado­rs no se’ls permet tenir el telèfon mòbil, una política de FedEx que ara alguns estan qüestionan­t.

Llista inacabable

Indianapol­is, que fa només tres mesos vivia el que fins aleshores era el tiroteig més letal de la dècada, amb sis víctimes, s’afegeix a la

inacabable llista d’escenaris de matances amb armes de foc als EUA, que han crescut en les últimes setmanes. A mitjans de març van morir vuit persones en un tiroteig a tres salons de massatges a Atlanta; menys d’una setmana després hi va haver 10 morts en un supermerca­t de Colorado; fa dues setmanes tres adults i un nen van ser assassinat­s en unes oficines a Califòrnia, i la setmana passada hi va haver un assassinat múltiple a Carolina del Sud, amb dos nens de cinc i nou anys entre les sis víctimes.

L’afartament i la falta de contundènc­ia per aturar el problema del control d’armes és evident i es palpava en el comunicat del president dels EUA, Joe Biden. «La violència d’armes de foc és una epidèmia a Amèrica», va escriure Biden, que va reiterar el mateix missatge que va transmetre la setmana passada a l’anunciar una sèrie de mesures executives que són modestes però que intenten avançar una mica mentre el Congrés continua bloquejat en aquesta qüestió. «No ho hem d’acceptar».

 ?? Mykal McEldowney / Reuters ?? Supervivie­ntes de la matança.
Mykal McEldowney / Reuters Supervivie­ntes de la matança.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain