El Periódico - Català

Ja hi ha pla, ¿i ara?

- Agustí Sala

Espanya té un pla de recuperaci­ó. Igual que la resta de socis comunitari­s, ja que és imprescind­ible per accedir als fons europeus Next Generation EU, la primera operació de mutualitza­ció de deute a gran escala de la Unió Europea (UE) per sortir de la crisi de la Covid. El document del Govern, que ha de remetre a Brussel·les abans del 30 d’abril per iniciar el procés que ha de desembocar en l’arribada de gairebé 70.000 milions a fons perdut durant els pròxims tres anys, inclou inversions, però a canvi de reformes.

No és estrany que Brussel·les requereixi concreció d’objectius i dates. A cada revisió semestral, s’haurà de complir un estricte calendari sense vaguetats ni ambigüitat­s per evitar malentesos a l’avaluar. En cas contrari es podran retenir els recursos. Hi ha temps per planificar, però no tant. Les inversions s’han de comprometr­e abans del 31 de desembre del 2023 i s’han d’executar abans del 31 de desembre del 2026.

I en les reformes hi ha dos àmbits clau: el mercat laboral i les pensions. Sobre això, la concreció fins ara és poca. En matèria laboral sí que s’hi inclou el compromís de simplifica­r a tres els tipus de contracte, com ja va avançar l’actual vicepresid­enta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una entrevista amb EL PERIÓDICO, però els temes més difícils, com la modernitza­ció de la negociació col·lectiva (preeminènc­ia del conveni sectorial sobre el d’empresa) o de la subcontrac­tació, només s’hi entreveuen. No hi ha precisamen­t un consens entre Díaz i la vicepresid­enta segona i ministra d’Economia, Nadia Calviño, en la qüestió de desmuntar la reforma laboral del PP. I a la vegada creix la pressió dels sindicats, ara que s’apropa el Primer de Maig.

I passa el mateix amb les pensions: es comptarà amb una esperança de vida més llarga al calcular les prestacion­s, però ¿com? i ¿quan? Fins ara hi ha textos edulcorats sense donar gaires pistes i per, alhora, calmar els examinador­s comunitari­s. Però em temo que ha arribat l’hora de concretar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain