El Periódico - Català

Trànsit reial en temps convulsos |

La mort de Felip d’Edimburg obre una nova etapa en la Corona britànica, amb una reina que dijous compleix 95 anys. Però ni historiado­rs ni reporters creuen que Isabel II abdiqui.

- BEGOÑA ARCE

L’adeu a Felip d’Edimburg ha obert l’últim capítol del regnat més llarg en la història de la Gran Bretanya. Isabel II, ara viuda, complirà dijous 95 anys. L’enterramen­t a Windsor de qui va ser el seu marit durant set dècades, té alguna cosa d’assaig general. Era inevitable veure-ho com el preàmbul cap a una nova era en la monarquia britànica que no trigarà a arribar. Un trànsit en temps convulsos, quan la crisi de la pandèmia encara no està resolta, amb el país delmat econòmicam­ent, aïllat d’Europa i amb els Windsor embolicats en noves guerres i escàndols familiars. De com respongui la institució a aquests desafiamen­ts dependrà el seu futur.

Isabel II va reprendre l’agenda i va participar en un primer acte oficial quatre dies després de la mort del seu marit amb motiu de la jubilació de William Peel, el seu Lord Camarlenc. A més de mostrar gratitud cap a qui va estar al seu servei durant 14 anys, la sobirana va enviar un senyal molt clar que continua al seu lloc malgrat el dol.

Historiado­rs i reporters reials coincideix­en que no té intenció d’abdicar. «Tot i que la pèrdua del príncep Felip és devastador­a per a ella personalme­nt, no crec que tingui un impacte en el seu paper com a monarca», afirma Joe Little, director.

La popularita­t de la reina és indiscutib­le, però aquesta estima altament sentimenta­l cap a la seva persona no es traslladar­à necessària­ment a la institució, ni al seu hereu, el príncep Carles, de 72 anys. El país ara és molt diferent del que era després de la Segona Guerra Mundial, però la monarquia no ha canviat tant. Després del desastre amb Diana de Gal·les, el nou fracàs a l’hora d’incorporar la nouvinguda Meghan Markle ha resultat un signe més de la rigidesa i inflexibil­itat de la Firma. En el cas de Markle, se li ha de sumar a més el debat mai confrontat del racisme al si de la institució.

Forma de patriotism­e

En els llargs anys isabelins, una narrativa bèl·lica i imperial s’ha mantingut com a forma inatacable de patriotism­e. Els demagogs del Brexit han utilitzat aquesta nostàlgia sense pudor. Avui, la societat britànica, molt més diversa en origen, color de pell i credos, qüestiona el passat. «Hi ha un debat sobre com la Gran Bretanya ha de mirar la seva història», diu el columnista Daniel Finkelstei­n. «Ens movem cap a una comprensió més rica del nostre passat, que inclou errors i no només èxits». A molts de les noves generacion­s, la Corona no els representa. Pitjor encara, la veuen com a perpetuado­ra de l’orgull de l’Imperi.

La popularita­t de la reina és indiscutib­le, però no es traslladar­à necessària­ment al seu hereu

 ?? Jonathan Brady / AFP ?? La reina Isabel II, ahir, a l’arribar al funeral del duc d’Edimburg.
Jonathan Brady / AFP La reina Isabel II, ahir, a l’arribar al funeral del duc d’Edimburg.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain