El Periódico - Català

La vellesa que ve

-

La generació dels ‘babyboomer­s’ viurà la tercera edat en condicions que imposen a l’Administra­ció salvaguard­ar els drets bàsics de l’Estat del benestar

L’impacte causat per la Covid-19 ha sigut terrible en l’entorn més vulnerable, el de la gent gran, tant en l’altíssima mortalitat soferta a les residèncie­s com en les condicions en què es troben els que han patit la pandèmia a casa seva. Aquesta circumstàn­cia ha posat sobre la taula la cura dels més grans, un debat d’alt contingut ètic que tota societat s’ha de plantejar, tant pel que fa a la seva salut com a la mateixa qualitat de vida. La històrica falta de finançamen­t del sistema de dependènci­a, fins i tot malgrat la llei que la regula, provoca, per exemple, que a Espanya hi hagi més de 230.000 persones dependents sense prestació i gairebé 150.000 a l’espera de ser valorades, sense comptar que les ajudes són precàries i molt rarament serveixen per pal·liar els dèficits d’assistènci­a.

Aquesta és la situació actual, en què també es contempla que més del 85% dels cuidadors són familiars. Les perspectiv­es, no obstant, són pitjors i convé que les administra­cions actuïn en conseqüènc­ia, preveient que la generació dels baby-boomers arribarà en la pròxima dècada a la senectut. Estem parlant que el sistema haurà d’atendre, en menys de 20 anys, el doble de persones que en l’actualitat, amb una xifra que, segons els càlculs demogràfic­s, ja serà de 2 milions d’avis el 2030. A Catalunya, la previsió és que els més grans de 80 anys siguin el 10% de la població, amb un altíssim percentatg­e de persones sense fills, un 20%. Les circumstàn­cies en les quals aquesta generació

(els nascuts entre el 1958 i el 1977) viurà l’anomenada tercera edat seran, doncs, diferents de les d’avui. Seran molts més, hi haurà més dificultat­s en l’accés o en la conservaci­ó de la vivenda, tindran una menor cobertura familiar, comptaran amb menys ingressos per fer front a les seves necessitat­s, el pagament de les pensions serà complicat i, amb les restriccio­ns a la immigració, també hi haurà menys persones que puguin intervenir en el sistema de cures.

Tot això genera reaccions en les diferents administra­cions públiques, conscients de la problemàti­ca. La Generalita­t ha aprovat el Pla de Serveis Socials 2020-2024 en el qual es prioritza l’atenció domiciliàr­ia en un futur immediat, per sobre de la solució a través de les residèncie­s, amb projectes per a acompanyam­ent a les famílies i una cobertura de cuidadors més gran, tant en extensió de les hores invertides com del seu estatus i condicions laborals. El Govern, per la seva banda, ha impulsat un pla de xoc, de comú acord amb autonomies i agents socials, que implica una inversió en tres anys de 3.600 milions d’euros amb l’objectiu prioritari de reduir les llistes d’espera i introduir avenços en els serveis i prestacion­s. L’Administra­ció central calcula arribar a un percentatg­e de finançamen­t del 26,5% per pal·liar les retallades promulgade­s pel PP, però encara allunyat de la xifra prevista per la llei.

L’envellimen­t d’aquest sector de la ciutadania, en la generació amb més nombre d’individus, més enllà de provocar canvis a la piràmide poblaciona­l afectarà sensibleme­nt l’economia i la distribuci­ó de la riquesa. Convé salvaguard­ar els drets bàsics de l’Estat del benestar per evitar un augment de la desigualta­t i, especialme­nt, la conservaci­ó i defensa de la dignitat en una societat que, com hem vist i patit, no pot permetre’s deixar de banda la gent gran.

n

 ??  ?? L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.
L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain