El Periódico - Català

El 23-F ens parla d’avui

Té valor que des de Catalunya s’abordi un text que fa caure teories conspirano­iques

- Joaquim Coll

L’èxit al Lliure de l’adaptació teatral de la novel·la de Javier Cercas Anatomia d’un instant, reeditada arran del 40è aniversari del cop d’Estat del 1981, així com totes les polèmiques polítiques suscitades amb motiu d’aquesta commemorac­ió, demostra que, com ha dit el director del muntatge, Àlex Rigola, la importànci­a del 23-F és que ens «continua parlant d’avui». Té molt valor que en un moment en què la figura de

Joan Carles és a la picota per la seva falta d’exemplarit­at amb els diners, s’abordi un text que fa caure teories conspirano­iques i reconeix al rei emèrit el seu paper com la figura clau que va parar el cop. Més mèrit té fer-ho des de Catalunya, on assistim diàriament a una campanya antimonàrq­uica creuada entre independen­tistes i podemites per qualsevol motiu. L’últim exemple que posa de manifest fins a quin punt la crítica està completame­nt desencaden­ada és el boicot a l’homenatge a Clara Campoamor, impulsora del vot femení, perquè el presidia la reina Letícia, representa­nt, en paraules de Gabriel Rufián, d’una institució que va qualificar, a més dels habituals insults de «corrupta, antidemocr­àtica i reaccionàr­ia», d’«antifemini­sta». El portaveu d’ERC no es devia adonar que la futura reina d’Espanya és la princesa Leonor.

Programar Anatomia d’un instant (versió catalana de l’obra) a la seu històrica del Lliure de Gràcia, símbol de tantes coses durant la Transició, és un enorme exercici de pedagogia democràtic­a pensant en les generacion­s de mil·lennista per als quals les imatges en blanc i negre de la irrupció del coronel Tejero al Congrés, amb la pistola a mà i cridant de ¡tothom quiet!, res evoca. La versió escènica de Rigola és un muntatge minimalist­a que funciona molt bé, ja que amb senzillesa i molta ironia aconseguei­x resumir el brillant assaig de gairebé 500 pàgines que Cercas va escriure entre 2006 i 2008. Cal recordar que som davant un llibre que és la conseqüènc­ia del fracàs previ de l’autor per crear una novel·la de ficció sobre el 23-F. En el pròleg relata que, després de mesos d’àvida lectura sobre tot el publicat, va arribar a la conclusió que «els fets posseïen per si mateixos tota la força dramàtica i el potencial simbòlic que exigim a la literatura», i va decidir que la realitat importava més que la ficció. «Res podia resultar més complex i persuasiu que la pura realitat del 23-F», concloïa.

Força inalterabl­e

Tot i que des del 2009 la llista de llibres sobre el cop ha crescut de forma exponencia­l, la força de l’assaig de Cercas es manté inalterabl­e per la seva agudesa en l’anàlisi biogràfica i psicològic­a dels personatge­s principals, sobretot d’Adolfo Suárez, Manuel Gutiérrez Mellado i Santiago Carrillo, que amb el seu gest de dignitat la tarda del 23-F van plantar cara als militars colpistes. També, perquè l’autor ha construït una crònica sobre el desenvolup­ament dels fets que transmet la veritat amb tota la seva complexita­t. Res del que s’ha escrit des d’aleshores ha pogut demostrar que les coses van ser d’una altra manera, i els treballs historiogr­àfics solvents el que han afegit són matisos al relat de Cercas, l’obra del qual pot ser llegida com un llibre d’història tot i que no ho sigui.

Es nota en Rigola un cert punt d’incomodita­t amb el fet que el rei no estigués darrere del cop dur

Si bé l’adaptació al Lliure és molt suggerent, es nota que en Rigola hi ha un cert punt d’incomodita­t amb el fet que el rei no fos darrere del cop dur ni tampoc de l’anomenada operació Armada. Fa l’efecte que no ha pogut sostreure’s del tot al clima que des de fa 20 anys el sobiranism­e i una part de l’esquerra han anat engreixant en l’opinió pública sobre la implicació del monarca en la trama a títol de beneficiar­i. Aquesta és una sospita deutora dels arguments que l’extrema dreta va utilitzar durant el judici als colpistes i que continuen circulant partint de llibres fantasioso­s com els de Jesús Palacios o Pilar Urbano. Per això al final de la representa­ció, que fins aquell moment és fidel a l’obra de Cercas, s’introdueix­en de manera forçada una sèrie de preguntes suposadame­nt «innocents» que van en la línia de qüestionar la raó de la monarquia parlamentà­ria en democràcia, com si hi hagués connexió entre aquell moment fundaciona­l de la transició, el fracàs del colpisme franquista i la crisi actual que pateix la Corona.

n

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain