El Periódico - Català

Lloret Trail: córrer en temps de Covid

L’esport amateur ha patit el flagell d’un tancament sever que ha deixat greus seqüeles en les competicio­ns i carreres. En els esdevenime­nts preval ara la prevenció davant qualsevol altre aspecte. Mascaretes, temperatur­a, tandes... Així són les noves troba

- BEGOÑA GONZÁLEZ

Poques són les coses que no han canviat arran del coronaviru­s. L’esport, desgraciad­ament, no n’és una, i ha patit el flagell sever d’una pandèmia que ha deixat greus seqüeles en centres esportius i competicio­ns.

Des del mes de març del 2020 han tingut lloc poquíssime­s carreres en àmbit amateur a Espanya que s’hagin desenvolup­at en format presencial, i les que s’han pogut celebrar no han sigut, ni de bon tros, com eren abans. Mascaretes, temperatur­a, tandes... L’objectiu principal és evitar les aglomeraci­ons, però, ¿com es pot compaginar la prevenció del coronaviru­s amb un esdevenime­nt multitudin­ari? La bona organitzac­ió és la millor arma per aconseguir un esdevenime­nt esportiu massiu Covid free.

La Lloret Trail, organitzad­a per La Sansi el cap de setmana passat a la localitat costanera de Girona, ha sigut una de les poques cites esportives que han tingut lloc en aquest 2021 i és tot un exemple de com participar en curses no té per què suposar un focus de contagis de Covid. Posem-nos en situació. En un esdevenime­nt esportiu en què poden arribar a reunir-se milers de persones, en aquest cas van ser més de 1.000 corredors, el més important és evitar que grups de persones que no formen part de les mateixes bombolles de convivènci­a coincideix­in sense mascareta i probableme­nt hiperventi­lant en espais reduïts.

Higiene de mans i 37º

Perquè la cita es desenvolup­i amb plena seguretat el primer punt que cal tenir en compte és evitar que entri el virus a l’esdevenime­nt i, per aconseguir­ho, els organitzad­ors van prendre la decisió de realitzar controls de temperatur­a a tots els corredors abans de fer-los l’entrega de dorsals.

Per als que han corregut prèviament en alguna trobada, no és difícil recordar llargues cues desordenad­es d’atletes mirant d’aconseguir el número que els permetrà participar en la prova. En aquest cas, l’organitzac­ió va aconseguir evitar aglomeraci­ons repartint els corredors en diferents hores de sortida des de les 9 fins a les 12 h. D’aquesta manera, i permetent l’accés al recinte com a màxim 30 minuts abans de l’hora de sortida, es va reduir molt la presència de corredors a les casetes de l’staff on s’entregaven el xip i el número.

Així, si un corredor tenia la tanda assignada a les 11 del matí, podia arribar com a molt d’hora a les 10.30 h al recinte i llavors s’havia de sotmetre a la presa de temperatur­a i la higienitza­ció de mans. En aquell moment, i després de certificar que la temperatur­a corporal estava per sota dels 37 graus, el corredor era apte per accedir al recinte.

Tandes de sortida esglaonade­s

Una vegada el corredor rebia l’aprovació de l’organitzac­ió per participar en la carrera, passava a la fase següent. A l’espai de la sortida de la prova es van habilitar dues zones d’escalfamen­t àmplies, en què els atletes podien entrar en calor sense amuntegar-se ni agrupar-se en cap punt.

Després d’això, uns 15 minuts abans de l’hora oficial de sortida de cada corredor, els atletes havien d’anar posicionan­t-se als calaixos de sortida. En aquesta ocasió, l’organitzac­ió va planificar tandes de 100 corredors distribuït­s en línies de quatre atletes, que disposaven d’un espai separat de la resta d’integrants del calaix i complien les distàncies de seguretat. Però, per si això no fos suficient i per garantir totes les mesures de seguretat, les tandes de 100 atletes es van repartir al seu torn en subgrups de quatre corredors, que anaven efectuant les sortides cada 10 segons.

Aquest temps prudencial entre grups permet un cert espai entre corredors i atorga prou marge per evitar trams de concentrac­ió durant el recorregut de la carrera.

En un futur no gaire llunyà, la intenció és crear calaixos de sortida de vacunats, mitjançant el carnet acreditati­u Vacunatlet­a, que s’ha començat a repartir aquest mateix cap de setmana en la cursa de Lloret. Mitjançant aquest document, els corredors podran demostrar que han sigut vacunats i accedir així a tandes de persones en les seves mateixes condicions sanitàries per poder córrer encapsulat­s.

Segons el president de La Sansi, Jose Luis Blanco, és necessari que els esdevenime­nts s’adaptin a «un futur no gaire llunyà, en què carnets d’aquest tipus seran obligatori­s per participar en esdevenime­nts massius». «D’aquí a uns mesos les sortides de les carreres es diferencia­ran entre vacunats i no vacunats, sense excloure ningú, però a part de ser encara més segures sanitàriam­ent, serà una forma de rellançar esdevenime­nts, i no només esportius», assegura Blanco.

La cursa, sense mascareta

Una de les principals preocupaci­ons dels corredors és si la mascareta és obligatòri­a durant la carrera. En la majoria de casos, no, ja que les proves esportives, al fer-se a l’aire lliure, fan que les probabilit­ats de contagi siguin mínimes.

«Cada atleta ha passat una presa de temperatur­a i la distància amb la resta del grup és considerab­le. En el fons és més probable que es contagiï de Covid al postcursa que en el trajecte», explica Blanco. «Al final avançar un altre corredor són només uns segons i a l’aire lliure aquest risc és gairebé inexistent», afegeix.

En un futur, la intenció és crear grups de sortida d’atletes que hagin sigut vacunats

Les tandes de 100 atletes van ser repartides en subgrups de quatre corredors

A l’acabar la carrera, dos membres de l’staff aplicaven gel a les mans dels corredors i proporcion­aven una mascareta neta perquè, tot just traspassar l’arc de meta, cada persona tornés a portar una mascareta protectora en condicions.

Actuació en cas de contagi

Malgrat que les mesures fan molt improbable el contagi, sempre hi ha la possibilit­at d’agafar el virus. Per a aquests casos, l’organitzac­ió té un pla de contingènc­ia per poder avisar els corredors de la tanda i, sobretot, els altres tres corredors de la sèrie de sortida del positiu. «Totes les sortides van quedar gravades per poder identifica­r amb qui es va arribar a meta i al costat de qui va sortir i poder així rastrejar millor en cas de positiu», explica Blanco.

En anteriors carreres desenvolup­ades per la mateixa organitzac­ió com la de la Mercè, en la qual es van donar cita més de 3.000 atletes, no hi va haver contagis passats 15 dies de la trobada, una cosa que demostra que les mesures sanitàries aplicades són realment efectives.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Compartim experiènci­es, rutines, tendències i dubtes sobre l’activitat física. Escaneja el QR per escriure’ns.
Compartim experiènci­es, rutines, tendències i dubtes sobre l’activitat física. Escaneja el QR per escriure’ns.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain