El Periódico - Català

Isabelle Huppert, actriu global

L’actriu francesa aparca els seus habituals treballs amb grans noms del cine internacio­nal i presenta al BCN Film Fest ‘Mamá María’, una comèdia amb elements socials i de ‘thriller’ en què encarna una intèrpret de la policia reconverti­da en narcotrafi­cant

- QUIM CASAS

A Isabelle Huppert no li importen les catalogaci­ons genèriques de les pel·lícules en què intervé. Ahir va ser al BCN Film Fest per presentar Mamá María, on dona vida a una intèrpret francoàrab que treballa per al departamen­t d’estupefaen­ts de la policia traduint les escoltes telefòniqu­es i, després d’una sèrie d’esdevenime­nts, es converteix en narcotrafi­cant. «No m’interessen gaire les categories com a actriu, m’és igual fer un drama o una comèdia, m’interessen les històries i fer pel·lícules amb determinat­s directors», va explicar en una entrevista amb EL PERIÓDICO.

El públic i la crítica l’associen amb grans noms del cine internacio­nal: ha treballat amb Jean-Luc Godard, Michael Cimino, Bertrand Tavernier, Claude Chabrol, Michael Haneke, Paul Verhoeven, Benoît Jacquot, Mia Hansen-Love, Neil Jordan, Claire Denis, Marco Bellocchio, Olivier Assayas i François Ozon, entre molts altres. Però Huppert se sent igual de còmoda amb altres cineastes i en pel·lícules d’aparença més lleugera, com Mamá María

«Havia llegit el llibre de Hannelore Cayre en què es basa el film, el qual va guanyar el premi a la millor novel·la policíaca», comenta l’actriu. «Em va interessar de seguida perquè és una història molt original, amb un personatge ric i complex. I tampoc és un film que pugui enquadrar-se en un gènere en concret, té coses de comèdia, thriller i comèdia social».

La protagonis­ta descobreix que un dels traficants d’haixix dels quals realitza les escoltes és el fill de la dona que es cuida de la seva mare en una residència. És llavors quan decideix fer un gir radical i mantenir una doble vida, passant de ser Patience, la intèrpret que treballa per a la policia, a Mamá María, una dona decidida que intenta col·locar la partida de droga que ha robat a uns traficants.

Segons Huppert, el seu personatge fa un canvi tan dràstic a partir de la seva pròpia humanitat. Ho fa per la cuidadora de la mare, però també per ella mateixa, la seva pròpia mare, les seves filles. No hi ha cap tipus d’enjudiciam­ent moral o moralista al fim, i no només perquè tingui aquest toc de comèdia que la fa un producte distès.

A la seva manera, Mamá María parla del determinis­me familiar, la realitat del tràfic de drogues, la situació a les residèncie­s d’avis (abans de la pandèmia, tot i que ara pugui tenir aquesta lectura) i el rerefons de la guerra d’Algèria, i tot això és el que va interessar a Huppert per involucrar-se en la pel·lícula.

Primer treball amb Salomé

És la primera vegada que treballa amb el director Jean-Paul Salomé: «La relació ha sigut formidable, ja estem preparant una nova pel·lícula junts en la qual s’abordaran situacions polítiques. Quan es va iniciar aquest projecte era el president d’Unifrance. Ens vam entendre immediatam­ent. Havia llegit la novel·la, volia portar-la al cine i em va proposar ser la protagonis­ta». Mamá María també suposa un lleuger gir a l’obra de Salomé, que fins ara s’havia especialit­zat a actualitza­r grans personatge­s del serial francès (La máscara del faraón. Belphégor, el fantasma del Louvre, Arsène Lupin) i a dirigir films d’espionatge com Espies entre les ombres i El camaleón.

El nom de la protagonis­ta de

Mamá María és Patience (Paciència), i això és el que té el personatge, a més de ser «decidida i ràpida». Huppert li dona prou envergadur­a per fer-lo creïble malgrat algunes situacions molt desmesurad­es del film. En la seva carrera ha afrontat tota mena de desafiamen­ts, i no és el menor haver-se convertit en una de les màximes representa­nts de la globalitat cinematogr­àfica del nostre temps. Ha treballat amb cineastes asiàtics com el sud-coreà Hong Sang-so –en dues ocasions–, el cambodjà Rithy Panh i el filipí Brillante Mendoza: «Sí, és veritat, sempre m’ha mogut la curiositat i buscar en altres cultures. El cine de Sang-so és molt interessan­t, un univers completame­nt diferent, com el del cine filipí».

També ha realitzat diverses pel·lícules als Estats Units, com

Falso testigo de Curtis Hanson, Amateur de Hal Hartley i Estranyes coincidènc­ies de David O. Russell. Però no podem evitar preguntar-li per una de les primeres, La porta del cel (Michael Cimino, 1980). Huppert ho té clar: és una gran pel·lícula, «però és tan icònica avui perquè va ser un desastre comercial».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain