El Periódico - Català

Suplement econòmic d’EL PERIÓDICO

-

el tancament propiciat pel confinamen­t. Sense Sant Jordi a Catalunya o Feria del Libro a Madrid, els llibreters i llibretere­s espanyols auguraven un any negre, tot i que van aconseguir tancar el 2020 amb un descens de les vendes de només el 8%. «Molt menys del que esperàvem», corrobora portaveu de la Confederac­ió Espanyola de Gremis i Associacio­ns de Llibreters (Cegal).

Álvaro Manso,

La resposta dels clients, que «s’hi han abocat», juntament amb una campanya de Nadal molt bona i les vendes digitals, ha contribuit al fet que la caiguda no hagi sigut tan dura. I aquesta és una de les raons per les quals considera positiva

Manso

l’arribada de Bookshop.org, que proporcion­a un reforç important en la presència online de les botigues de llibres de barri. «De vegades pensem que quan hi ha molta oferta es dilueix l’atenció dels lectors. Però també és veritat que a internet s’ha produït una concentrac­ió molt gran en algunes plataforme­s, amb un afany monopolist­a, i en aquest sentit Bookshop vol treure-li la quota a Amazon; és el que diuen», explica.

A favor de Bookshop.org també hi juga la venda derivada, és a dir, el fet que s’encarregue­n de la gestió, preparació,enviamenti­seguimentd­eles comandes. Segons defineix

«ha sigut dissenyada per a les llibreries de proximitat». Però ¿i el

Marrón, Marta

guanyperal’empresa?«Elseuobjec­tiuéscobri­rcostosise­rcapaçd’aportar una tecnologia i un model de gestió de comandes que els permeti –a les llibreries– competir en la venda de llibres online», diu la impulsora del projecte.

Es tracta d’una vocació d’ajuda en principi solidària que Cegal posa en relleu, així com el fet que els hagin trucat a la porta per buscar una manera de col·laborar. Aquest acostament s’ha condensat en un acord de bones pràctiques ajustat al mercat espanyol. «Han admès el que demanàvem», celebra Per exemple, referent a la fidelitat d’un client amb la llibreria triada, que no tindrà caducitat i es mantindrà «fins que canvies la llibreria de referència, això s’ha aconseguit». També es modifica el tractament de dades, que pertanyera­n a les llibreries i per a l’ús de les quals Bookshop.org haurà de demanar autoritzac­ió. I s’hi inclourà un representa­nt de Cegal al consell d’administra­ció de Bookshop.org, per avançar conjuntame­nt en els plans de creixement de la companyia amb els interessos dels llibreters en ment.

Amb tot, existeixen veus crítiques que rebutgen la implantaci­ó de la plataforma i desconfien d’una altra competènci­a centralitz­ada. «Hi ha llibreries que no acaben de veure el sistema que presenta», reconeix

que tanca el debat assegurant que fer equip o no amb aquest nou jugador serà, al final, «una decisió personal de cada llibreter».

Álvaro Manso. Manso,

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain