El Periódico - Català

Isabel Díaz Ayuso «Si hagués tancat bars, hi hauria hagut disturbis»

Feia mesos que volia convocar eleccions anticipade­s, però Pablo Casado no ho acabava de veure. Amb les mocions de Cs a Múrcia i Castella i Lleó, va tenir l’excusa perfecta. Volia agafar els seus oponents amb el peu canviat i ho ha aconseguit.

- PILAR SANTOS Isabel Díaz Ayuso

— ¿Què se sent veient-se com a guanyadora a les enquestes i amb el segon a més de 20 escons?

— No les segueixo gaire. Procuro no despistar-me i continuar treballant com si em fes falta l’últim dels escons.

— ¿Ayuso és un fenomen social o un fenomen polític?

— La situació transcende­ix la meva campanya. Al polígon Cobo Calleja he vist samarretes, hi ha cerveses amb la meva cara, hi ha una botiga online que es diu Ayushop i un pla per al sud de Madrid que es diu Ayusur. Alguns restaurant­s estan posant plats amb el meu cognom, pizzes... Està sent molt divertit. Feia molt temps que no veia unes eleccions en les quals la gent tingués tantes ganes d’anar a votar.

—Sí, hi ha cartells de Jo, amb Ayuso en alguns bars. ¿Li hauria agradat més que fossin als hospitals?

— El suport no es mesura per àrees ni per edats ni per classes socials ni per profession­s. No són pocs els sanitaris i professors que m’escriuen o em diuen pel carrer que em recolzen.

— ¿Creu que el seu èxit és extrapolab­le a tot Espanya?

—El 45% dels que viuen aquí venen d’altres comunitats o altres racons del món. M’agrada perquè el debat s’està donant en moltes famílies. És molt satisfacto­ri que la gent em vagi coneixent i se senti representa­da pel meu discurs i pel que faig. Però la meva obligació és a Madrid i crec que mai tornaré a viure res tan intens i bonic com això.

—I aquests maldients que diuen a Pablo Casado que vagi amb compte amb vostè...

— Això sempre passa amb els presidents de Madrid.

—És que alguna es va moure [Esperanza Aguirre contra Mariano Rajoy].

— Jo em sentiré el doble de satisfeta si Casado arriba a la Moncloa i jo soc al capdavant de Madrid; Juanma Moreno, a Andalusia; Alberto Núñez Feijóo, a Galícia; Alfonso Fernández Mañueco, a Castella i Lleó i Paco Núñez, tant de bo que aviat, a Castella-la Manxa.

—En el penúltim míting de les generals de l’abril del 2019, Casado va obrir la porta a tenir ministres de Vox. Va ser transparen­t. ¿A vostè li importaria governar amb consellers de Vox? No em digui que vol ferho sola, perquè ell també ho volia.

— És cert que vull gestionar sola els pròxims dos anys perquè els millors consellers ja estan amb mi. Aspiro a la majoria i no miro més enllà.

— ¿Però li importaria governar amb ells?

— No voldria necessitar ningú. No miro més enllà. Les urnes parlaran. Vull ser lliure.

— ¿Què creu que hauria passat si vostè hagués tancat bars i restaurant­s? ¿Creu que hi hauria hagut malestar entre els madrilenys?

— El contagi hauria sigut exactament el mateix o més, com amb el Filomena, que ho vam tenir 10 dies tot aturat i el contagi va pujar, i ara mateix les cues de la gana podrien fins i tot provocar un desordre social més enllà. Tancar una regió que no dorm, que les 24 hores està activa, que té una altíssima vida social... Tancar a les onze ja està causant moltíssim mal. Tothom qui ve a viure o a treballar ve amb projectes, a lluitar, a pagar impostos, a matinar, a tirar endavant per si mateix. Hauria sigut una catàstrofe sense precedents. I amb el que aporta Madrid al PIB i com atrau empreses, aquesta catàstrofe s’hauria traspassat a moltes regions.

— ¿Ha dit que s’haurien pogut produir desordres socials si s’hagués tancat l’hostaleria?

— L’hostaleria no són només bars i restaurant­s. Amb ells van tots els proveïdors, els transporti­stes, les botigues d’alimentaci­ó, el taxi, els comerços... Tot això en una capital de més de quatre milions de persones en una regió de gairebé set, cregui’m que hauria causat problemes importants. S’està veient en altres ciutats del món.

— Però aquí a Espanya s’ha tancat l’hostaleria en moltes comunitats i no hi ha hagut desordres socials.

— Jo sé de què parlo. Li puc assegurar que Madrid és una comunitat i una capital amb una intensíssi­ma vida social, amb una manera de viure molt lliure i tant tancament estic convençuda que hauria portat a la desesperac­ió. No hi ha hagut ni un sol informe que ens digui que el contagi majoritari està en l’hostaleria.

—Segurament, quan Pablo Iglesias va decidir presentar-se a aquestes eleccions, s’imaginava que confrontar­ia amb vostè. En canvi, l’ha menystingu­t i ha decidit continuar apel·lant a Pedro Sánchez.

— En primer lloc, ignoro Pablo Iglesias perquè Pablo Iglesias no és ningú a Madrid. Com més humil és el municipi, més ho veig. En segon lloc, ¿qui confronta amb qui? Sánchez és l’administra­ció superior i està utilitzant TVE, el Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS) i la Moncloa per fer campanya. Està tan obsessiona­t amb Madrid que no ha deixat passar l’oportunita­t d’arremetre contra nosaltres en un viatge a l’Àfrica.

— El Govern central considera que els indults als independen­tistes serien «positius» per solucionar el conflicte territoria­l. Si l’Executiu els aprovés, ¿creu que el Rei els hauria de firmar?

«Sánchez està tan obsessiona­t amb Madrid que ens va criticar en un viatge a l’Àfrica»

—No sé el que hauria de fer el Rei, no soc ningú per dir-ho, però sens dubte els que no haurien de fer aquesta barbaritat i barbàrie davant l’Estat de Dret són els membres d’aquest Govern. Sánchez no pot tractar els ciutadans com si n’hi hagués de primera i de segona, segons li convingui a ell per perpetuars­e a la Moncloa.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain