El Periódico - Català

Isabel II s’aïlla de la seva família en el funeral de Felip

> La cerimònia, tot i que solemne, va ser més senzilla i sense l’ostentació d’altres ocasions a causa de la pandèmia > La sobirana va assistir a l’ofici religiós aïllada de la resta de la família

- BEGOÑA ARCE

Un dissabte de primavera lluminós, el príncep Felip d’Edimburg va ser enterrat a la cripta de la capella de Sant Jordi al castell de Windsor. L’home que passarà a la història com el consort més longeu de la monarquia britànica, reposarà allà fins a la mort d’Isabel II. En aquell moment les restes de tots dos rebran sepultura a la capella del temple, on reposen el pare de la sobirana, Jordi VI, i la seva mare Isabel.

La cerimònia fúnebre va comptar amb la solemnitat dels funerals reials, tot i que va ser més senzilla, sense la pompa i els fastos d’ocasions similars, a causa del coronaviru­s. La limitació a 30 en el nombre de convidats a l’ofici religiós va fer que el temple d’imponents dimensions quedés una mica desangelat. La reina va estar sola i aïllada de la resta dels presents durant l’ofici religiós. El cor, reduït només a quatre membres, va fer meravelles. Els actes del sepeli es van circumscri­ure al perímetre interior del castell. No hi va haver multituds als carrers de Windsor, tot i que milions van poder seguir el funeral en directe per televisió.

Campanades i canonades

Precedides per una cerimònia militar amb més de 700 participan­ts, les Forces Armades havien obert el seguici fúnebre en processó pels jardins del castell cap a la capella de Sant Jordi, entre bandes de música, campanades i canonades. El fèretre en roure anglès i revestit de plom es va dipositar en un tot terreny Land Rover, color verd oliva, especialme­nt redissenya­t pel mateix duc, que havia preparat minuciosam­ent les seves pròpies honres fúnebres. A peu, caminant a cada costat del vehicle, anaven el príncep Carles i la seva germana, la princesa Anna, seguits pels altres dos fills del duc, Andreu i Eduard. La sobirana va arribar a la capella a bord de la royal Bentley.

Inevitable­ment, els ulls van estar posats en Guillem i el seu germà Enric, que van caminar deliberada­ment separats pel seu cosí, Peter Phillips, per decisió de la reina. Era la primera vegada que el duc de Sussex es retrobava amb la família després de la recent entrevista amb Oprah Winfrey. Meghan Markle es va absentar atès l’avançat estat de gestació en què es troba.

«Lleialtat infrangibl­e»

El servei religiós a la capella de Sant Jordi va durar 50 minuts i va estar a càrrec del degà de Windsor i de l’arquebisbe de Canterbury. No hi va haver sermó, però sí lloes a la «lleialtat infrangibl­e» del difunt i als seus deures envers la nació. També es va elogiar «la seva bondat, humor i humanitat» i «la seva llarga vida, que ha sigut una benedicció per a nosaltres».

Tal com s’havia anunciat, tots els membres de la reialesa van portar mascaretes negres i van vestir de civil, tot i que van lluir les seves medalles militars. La reina

La reialesa va lluir mascaretes negres i la reina va prohibir els uniformes per no perjudicar Enric

va voler d’aquesta manera evitar la humiliació al seu net Enric de ser l’únic de no portar uniforme militar, a l’haver perdut els títols castrenses després d’abandonar de forma molt traumàtica les seves funcions oficials envers la Corona. També es va evitar que Andreu anés vestit d’almirall, com demanava, títol honorífic encara no confirmat. El príncep viu apartat de la vida pública des del novembre del 2019 per la seva connexió amb el pederasta nordameric­à Jeffrey Epstein.

Entre la resta de convidats hi havia Camila, duquessa de Cornualla, i Caterina, duquessa de Cambridge, així com la resta dels nets del duc i els seus cònjuges. Per part del finat van assistir tres membres alemanys de la seva família. També va ser convidada Lady Patricia Knatchbull, comtessa de Mountbatte­n de Birmània, una amiga íntima de Felip d’Edimburg des de fa molts anys.

 ?? Jonathan Brady-Gareth Fuller (Pool) / AFP ??
Jonathan Brady-Gareth Fuller (Pool) / AFP
 ??  ?? A dalt, la reina Isabel II a la capella de Satn Jordi. Sobre aquestes línies, els prínceps Guillem i Enric, ahir.
A dalt, la reina Isabel II a la capella de Satn Jordi. Sobre aquestes línies, els prínceps Guillem i Enric, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain