El Periódico - Català

Avís als acabats de vacunar: encara no abaixin la guàrdia

Les vacunes són la millor arma de què disposem per erradicar el virus. Això sí, l’efecte no és immediat. Per això mateix es recomana seguir amb totes les mesures de prevenció i seguretat.

- Barcelona VALENTINA RAFFIO Manu Mitru

Cada vegada que una persona es vacuna contra la Covid-19, el virus té una oportunita­t menys per expandir-se pel món. Així és com a poc a poc, vacuna rere vacuna, cada petita punxada contribuei­x a escriure el principi del final d’aquesta catastròfi­ca pandèmia. A Espanya ja són nou milions els ciutadans que han rebut almenys una dosi contra el coronaviru­s i més de tres milions els que han rebut les dues injeccions necessàrie­s per forjar una immunitat sòlida i duradora contra el patogen. Vist en perspectiv­a, doncs, ja hi ha més d’un 19% de la població espanyola que respira una mica més tranquil·la sabent que, després de rebre la seva primera vacuna, estan contribuin­t a construir un escut individual i col·lectiu contra el coronaviru­s.

Les vacunes mostren que sí que hi ha llum al final del túnel. Però tal com explicava fa uns dies el biofísic Daniel López Codina en declaracio­ns a aquest diari, «alerta amb el camí que es pren perquè, si hi ha massa relaxament, el cotxe podria descarrila­r abans d’arribar al final del túnel». Aquesta agredolça metàfora torna a apel·lar al missatge de sempre. El futur de la pandèmia s’escriu mitjançant decisions a petita i gran escala, des del comportame­nt ciutadà fins a les mesures de prevenció i control. La bona notícia és que el final de la pandèmia és cada vegada més a la vora. Però encara falta. Fins aleshores; calma, prudència i vacunes.

Alenada de tranquil·litat

Si ja has rebut la teva primera vacuna contra la Covid-19, enhorabona. Ja pots respirar amb una mica més de tranquil·litat. Primer, perquè gràcies a aquesta injecció el teu cos està creant un batalló d’anticossos per defensar-te davant una eventual infecció. S’estima que dues setmanes després de la primera punxada el teu sistema immunitari ja ha construït un escut robust. Això implica que, si algun dia entres en contacte amb el virus, tens moltíssime­s menys probabilit­ats d’emmalaltir i de desenvolup­ar problemes de salut greus. El segon motiu d’alegria és que la teva vacuna també està contribuin­t a construir una immunitat col·lectiva davant el virus. La mateixa que permetrà tornar a la normalitat.

Tres mesos després de les primeres punxades contra el coronaviru­s a Espanya, l’efecte protector de les vacunes es mostra cada vegada amb més claredat. Els antígens ja han blindat les residèncie­s de gent gran. Tant la corba de contagis com la de mortalitat han caigut en picat als geriàtrics. Els experts estimen que quan els més grans de 70 anys ja estiguin vacunats, les morts per Covid-19 es reduiran fins a un 75% i la taxa d’hospitalit­zacions caurà fins a un 45%. Aquestes són les xifres que ajuden a entreveure el final de la pandèmia. I quin motiu d’alegria més gran després d’un any tan catastròfi­c.

Moment de prudència

Les vacunes aporten una dosi de tranquil·litat i optimisme, sí. Però almenys per ara, aquesta eufòria no significa que es pugui abaixar la guàrdia. Les raons són diverses. Per començar, les vacunes no tenen una efectivita­t del 100%, per la qual cosa hi ha un percentatg­e de pacients vacunats que continuen sent susceptibl­es d’infectarse pel virus. Així mateix, mentre una quarta onada de contagis inunda tot Europa, creix el risc que s’expandeixi­n variants esmunyedis­ses per a les vacunes. A Sudàfrica i el Brasil, per exemple, ja s’ha observat que l’eficàcia d’algunes vacunes cau davant determinad­es mutacions. Aquest fenomen no només preocupa a escala local, sinó que convida a extremar les precaucion­s arreu del món. Almenys fins que s’aconseguei­xi l’anhelada immunitat col·lectiva.

A curt termini, doncs, la vida després de les vacunes hauria de ser tan previnguda com abans de la punxada. «Fins que una proporció important de la població estigui vacunada és vital que totes les persones, tant les vacunades com les no vacunades, continuïn mantenint les mesures de prevenció», esgrimeix el Ministeri de Sanitat. Les recomanaci­ons segueixen sent les mateixes. Mascareta, rentat de mans, distància i ventilació. Per ara, també entre persones que ja han sigut vacunades (ja sigui amb una o dues dosis).

Tornada a la normalitat

Els beneficis de les vacunes començaran a canviar el món d’aquí a uns mesos. A mitjà termini, de fet, ja hi ha algunes veus

A Espanya ja hi ha nou milions de ciutadans amb una dosi contra el coronaviru­s

El 19% dels espanyols ja estan a mig camí de la immunitzac­ió davant el virus

que suggereixe­n alleujar les restriccio­ns entre aquells que ja s’han vacunat. A Israel, per exemple, ja hi ha espais on les persones immunitzad­es poden pul·lular sense restriccio­ns (com en comerços, hostaleria i recintes culturals). Mentrestan­t, a Europa, els Vint-i-set treballen en un certificat de va-cunació que faciliti la mobilitat d’aquells que ja han rebut el fàrmac. Aquestes propostes, no exemptes de polèmica, s’han plantejat com un pedaç temporal per donar aire a l’economia mentre es forja la immunitat col·lectiva davant el virus.

A llarg termini, així que augmenti el nombre de persones immunitzad­es contra la Covid-19, tot apunta que el món tornarà a poc a poc als seus antics hàbits. A l’enyorada vella normalitat. L’horitzó a què s’aspira és el següent. Un 70% de la població immunitzad­a gràcies a les vacunes i una incidència acumulada de menys de 25 casos per cada 100.000 habitants. És a dir, un món en el qual el virus amb prou feines tingui marge de maniobra per causar més danys. Quan aquest objectiu s’aconseguei­xi, no només a Espanya sinó a tots els racons del globus, es podrà parlar de la pandèmia en passat. Fins aleshores, com dèiem en les primeres línies d’aquest reportatge, calma, prudència i vacunes.

Els anticossos

triguen 12 dies a consolidar-se des de la primera punxada Les dosis no són 100% efectives, així que hi haurà vacunats que es podran contagiar

 ??  ?? Una infermera prepara una dosi de vacuna al Parc Tecnològic de Nou Barris.
Una infermera prepara una dosi de vacuna al Parc Tecnològic de Nou Barris.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain