El Periódico - Català

Reduir ràtios i mantenir els docents de reforç

- JÚLIA REGUÉ

«Que no hi hagi Govern fa que es paralitzi tot. Ve d’hores, ja no de dies», clama la secretària general de CCOO

Educació, Teresa Esperabé.

La falta de finançamen­t i les retallades arrossegad­es des de fa una dècada impacten de ple en les aules catalanes i els assumptes pendents s’acumulen: «les demandes ja estan paralitzad­es des de fa molts anys, el que està molt clar és que en algunes la necessitat de posar-les en marxa s’han evidenciat molt més amb la pandèmia», recalca la portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura.

Entre les carpetes en espera per desenvolup­ar hi ha el decret de menjadors –per atendre l’alumnat amb necessitat­s educatives especials de la mateixa manera que en horari lectiu–, el decret de concerts educatius –per garantir la igualtat dels alumnes i l’equiparaci­ó de les condicions laborals dels docents– i el programa de digitalitz­ació –especialme­nt en l’alumnat més vulnerable, que suposa un terç del total–.

Però la urgència que genera més consens en la comunitat educativa és la reducció de ràtios i el mantenimen­t dels 3.000 docents extres contractat­s per la pandèmia. Esperabé i Segura vinculen una cosa amb l’altra perquè una dotació de docents més gran millora l’atenció personalit­zada.

«Hi ha una doble llista d’espera respecte a la inclusió: 38.000 alumnes estan esperant informe de reconeixem­ent sobre si requereixe­n educació especial i 49.000 més estan pendents de rebre els recursos del sistema educatiu inclusiu», apunta Esperabé. A part, cal regular la substituci­ó del personal de recolzamen­t educatiu, administra­ció i serveis, a la qual cosa s’afegeix la gran borsa d’interins pendents d’accedir a oposicions, l’adaptació de la Llei Celáa a Catalunya i una actualitza­ció renovada de la Formació Profession­al. «La improvisac­ió és la tònica general dels governs dels últims anys. Falta diàleg i negociació per sortir de l’immobilism­e», conclou Segura.

 ??  ?? Aula de l’Instutut Costa i Llobera.
Aula de l’Instutut Costa i Llobera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain