El Periódico - Català

La Xina i els EUA cooperaran contra l’escalfamen­t global

> Les dues potències es compromete­n a «reforçar la implementa­ció» de l’Acord de París contra la crisi climàtica

- ADRIÁN FONCILLAS

Pequín i Washington lluitaran junts contra l’escalfamen­t global, diu el comunicat que conclou la primera visita d’un alt càrrec de l’Administra­ció de Biden a la Xina. «Estem compromeso­s a cooperar entre nosaltres i amb altres països per frenar la crisi climàtica, que ha de ser combatuda amb la serietat i urgència que exigeix», assenyala una nota que no escasseja en obvietats, bones intencions i generalita­ts. El món respira després de l’acord dels dos països que concentren gairebé la meitat dels gasos amb efecte d’hivernacle.

La visita a Xangai de John Kerry, encarregat nord-americà d’assumptes climàtics, jubila una època que no va donar ni per a comunicats elementals. Donald Trump es va alinear amb la indústria petrolífer­a, va desdenyar qualsevol urgència mediambien­tal, va retirar el seu país dels acords de París del 2015 i va deixar la via lliure a Pequín perquè liderés la batalla global. La degradació de les relacions bilaterals dels últims mesos, a més, va impedir que representa­nts dels dos països compartiss­in una taula. El compromís de Xangai obre una etapa de normalitat amb múltiples i fragorosos fronts geopolític­s però amb canals de comunicaci­ó oberts per treballar en temes d’interès mutu. «Envien el missatge inequívoc que cooperaran en aquest assumpte en particular. Abans de Xangai ni tan sols podíem assumir aquest missatge», es felicitava Li Shuo, de l’organitzac­ió Greenpeace, citat per l’agència Reuters.

Màxima prioritat

Del compromís s’espera que greixi els imminents i importants esdevenime­nts sobre el canvi climàtic. Joe Biden, que li ha conferit la màxima prioritat, presidirà aquesta setmana una reunió virtual a la qual han sigut convidats una quarantena de líders globals. La Xina no ha revelat encara si hi participar­à el seu president, Xi Jinping, en una reunió que servirà per intuir les postures de la cimera sobre el canvi climàtic que organitzar­à aquest any el Regne Unit.

La Xina i els EUA es compromete­n en l’acord de Xangai a «millorar les seves accions i cooperació en processos multilater­als», debatre sobre accions concretes per rebaixar les emissions i ajudar a finançar el trànsit d’energies contaminan­ts a netes als països en via de desenvolup­ament.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain