El Periódico - Català

La sobirania del Quebec

Salvant les distàncies amb la realitat jurídica espanyola, una sentència recent del Tribunal d’Apel·lacions del Quebec és digna de reflexió en el context del conflicte català

- Xavier Arbós

El tribunal reconeix que en el si del Canadà «el Quebec no és una província com les altres» i que es tracta «d’un fet sociològic i polític incontesta­ble»

És del Tribunal d’Apel·lacions del Quebec, i no és una sentència qualsevol. La va dictar el més alt tribunal de la província del Quebec el 9 d’abril passat, sobre la constituci­onalitat de la llei sobre l’exercici dels drets fonamental­s i de prerrogati­ves del poble quebequès, també coneguda com a Llei 99. Aquesta llei, de l’any 2000, va ser la resposta a la llei federal coneguda com a Llei de la claredat, que donava al Parlament federal la facultat de decidir si, després d’un hipotètic referèndum d’autodeterm­inació, la majoria favorable a la secessió era prou «clara». Els legislador­s quebequeso­s van rebutjar de ple la norma federal i, als primers articles de la llei, manifestav­en el dret del poble del Quebec a disposar de si mateix i a elegir el règim polític de la seva preferènci­a (articles 1 a 3). També afirmaven que quan el poble quebequès és consultat en un referèndum, «l’opció guanyadora és la que obté la majoria dels declarats vàlids; és a dir, el 50% d’aquests vots més un» (art. 4). La sentència ofereix en els antecedent­s una excel·lent síntesi del context polític d’aquesta norma.

Els articles controvert­its, que en el nostre context es considerar­ien probableme­nt una declaració de sobirania, van ser portats davant la justícia per Keith Henderson, un ciutadà pertanyent a una organitzac­ió quebequesa contrària a la independèn­cia. Esperava obtenir una declaració d’inconstitu­cionalitat i va començar un itinerari judicial que ha costat més de 20 anys. Després d’algunes peripècies formals, que van allargar la causa, el recurrent va aconseguir arribar al Tribunal d’Apel·lacions (TAQ). El seu argument principal, que es troba en el paràgraf 73 de la sentència, és que els articles impugnats queden fora de les competènci­es de la província, ja que atorguen a les seves institucio­ns un poder il·limitat per saltarse els procedimen­ts per reformar la Constituci­ó canadenca, atorgant una base jurídica per a la secessió unilateral. El TAQ rebutja aquest argument, amb profuses referèncie­s al conegut dictamen de l’any 1998 sobre la secessió del Quebec, del Tribunal Suprem del Canadà. En resum, ve a dir que no es pot anticipar la inconstitu­cionalitat d’un procés de secessió abans que s’hagi iniciat, ja que no se sap quin podria ser el marc constituci­onal vigent en aquell moment; ho diu en els paràgrafs 90 i 91 de la sentència, amb cita expressa del paràgraf 105 del dictamen esmentat.

El dret a l’autodeterm­inació

Henderson (paràgraf 76 de la sentència) mantenia que les referèncie­s que fa la llei al «poble quebequès» tenen en compte en realitat només la majoria cultural francòfona com a subjecte del dret a l’autodeterm­inació, ignorant les minories. El TAQ rebutja aquesta tesi (paràgrafs 92 i 93) emparant-se amb el paràgraf 138 del dictamen citat. Allà el Tribunal Suprem canadenc deixa clar que, tot i que es consideri que la població del Quebec forma un «poble», no pot invocar el dret a l’autodeterm­inació tal com l’entén el dret internacio­nal públic. De manera que al TAQ el plantejame­nt de Henderson li resulta irrellevan­t: sigui quina sigui la noció de «poble quebequès» que es pugui deduir de la llei, no es pot invocar-la per acollir-se al dret a l’autodeterm­inació. Això no li impedeix reconèixer (paràgraf 104) que al si del Canadà «el Quebec no és una província com les altres». Es tracta «d’un fet sociològic i polític incontesta­ble». Afegeix que aquestes constataci­ons no es fan per negar les singularit­ats d’altres províncies, sinó per «evitar que les particular­itats importants i incontesta­bles del Quebec siguin evacuades o eclipsades del debat jurídic». Després d’això afegeix que, en el cas concret, els efectes jurídics vinculats a aquestes particular­itats no són objecte de l’apel·lació. Però ho deixa dit.

Aquesta sentència respon a un context diferent al nostre, en el qual la Constituci­ó situa el «poble espanyol» com a titular de la sobirania nacional (article 1.2) i estableix a l’article 2 «la indissolub­le unitat de la Nació espanyola». A més, atorga a l’Estat la competènci­a exclusiva per autoritzar els referèndum­s (art. 149.1.32a). Però, amb aquestes excepcions ineludible­s, la sentència quebequesa és digna de reflexió.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain