El Periódico - Català

El planeta arrisca el futur

-

És valuosa la convocatòr­ia de 40 líders mundials feta pel president dels EUA per abordar la tasca urgentíssi­ma de revertir l’escalfamen­t del planeta

L’emergència climàtica proclamada per l’ONU el 2019 és probableme­nt el desafiamen­t més gran que afronta la humanitat perquè les generacion­s més joves d’avui no estiguin condemnade­s a sobreviure en condicions manifestam­ent pitjors que les disfrutade­s pels seus avis i pares. La degradació del medi ambient no ha deixat de créixer des de la consolidac­ió de la Revolució Industrial al segle XIX, al principi, de manera gairebé inapreciab­le; avui, a tota velocitat i amb tots els semàfors en vermell. Del canvi climàtic al perjudici causat als oceans i als mars, de la contaminac­ió urbana a la desforesta­ció intensiva, tot porta directamen­t a la consumació d’un gran desastre ecològic si no es posa remei a un procés de deterioram­ent de tots els sistemes les conseqüènc­ies del qual han sigut àmpliament enumerades pels experts.

L’acord al qual han arribat els Estats Units i la Xina per reforçar l’aplicació de l’Acord de París del 2015 és un pas en la direcció adequada, però no deixa de sorprendre que un text jurídicame­nt vinculant per als 196 països que s’hi van adherir necessiti mecanismes d’activació suplementa­ris –de dues de les potències més contaminan­ts– perquè el seu compliment sigui una realitat i no una mera declaració d’intencions. És així mateix valuosa la convocatòr­ia per a dijous que ve de 40 líders mundials feta pel president dels Estats Units, Joe Biden, per abordar la tasca urgentíssi­ma de contenir i revertir l’escalfamen­t del planeta. Però perquè aquestes i altres iniciative­s futures es tradueixin en mesures concretes és necessari que prevalgui la voluntat política d’actuar amb diligència i d’anteposar l’obligació moral de fer-ho a qualsevol altra considerac­ió.

Un món més hostil

Llibres divulgatiu­s com El clima de tus hijos i treballs acadèmics de científics de tot el món abunden en la idea que no hi ha temps per perdre. La petjada ecològica col·lectiva d’una societat altament tecnològic­a, que continua tenint una gran dependènci­a dels combustibl­es fòssils i genera quantitats gegants de residus, configura una realitat insostenib­le. O, el que és el mateix, vaticina que l’herència que deixarà la generació que ara administra el planeta serà un món menys confortabl­e, potser més hostil per als joves d’avui, si no s’introdueix­en factors de correcció radicals.

No hi ha un dictamen científic seriós que no consideri inajornabl­e consolidar un esforç internacio­nal per limitar l’escalfamen­t mitjà de la Terra a entre 1,5 graus i 2 graus respecte a la temperatur­a mitjana anterior a la industrial­ització. Els negacionis­tes que impugnen les conclusion­s dels experts emmascaren raons econòmique­s indefensab­les davant l’opinió pública amb suposats dictàmens que dissenteix­en del consens científic, una versió específica de configurac­ió d’una realitat alterativa sense fonament. En aquest sentit, l’aparició als fòrums internacio­nals de personatge­s com Donald Trump i Jair Bolsonaro ha sigut perniciosa per adherir voluntats a les mesures que reclama la preservaci­ó del planeta. Perquè el cert és que amb prou feines hi ha marge per evitar canvis irreversib­les i no són gaires les opcions diferents de la complicita­t de tots perquè l’aire del futur sigui respirable.

n

 ??  ?? L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.
L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain