El Periódico - Català

La pandèmia, en imatges

Avalat per la Universita­t d’Alcalá, el projecte Arxiu Covid reuneix milers de fotografie­s fetes a tot Espanya per reporters profession­als. Les imatges ens mostren, sense filtres, la crua realitat del coronaviru­s.

- OLGA PEREDA

Trepitjar el carrer és fonamental per a la supervivèn­cia del periodisme. En situacions extremes, una bona crònica, sempre que es tinguin fonts solvents, es pot escriure des de casa. Però una foto mai. Aquí no hi ha opció al teletrebal­l. Quan la pandèmia va començar a amenaçar la nostra salut, els reporters gràfics profession­als van prendre els carrers per reflectir el que estava passant. En el moment en què, per fi, se’ls va permetre, també van entrar a la zona zero: a les residèncie­s per a la tercera edat i a les ucis.

Impulsat pel fotoperiod­ista Santi Palacios, Arxiu Covid és un projecte sense ànim de lucre avalat per un ampli col·lectiu de reporters gràfics espanyols, amb l’ajuda i el suport de la Universita­t d’Alcalá (Madrid) a través de la seva Aula de Fotografia, dirigida per Natalia Garcés. Reunir milers d’imatges de la pandèmia té un objectiu: crear una càpsula del temps digital sobre una crisi sanitària descomunal que ha colpejat els fonaments de la societat i que ha canviat la nostra manera de viure. Les imatges demostren que una foto la pot fer qualsevol, però el fotoperiod­isme és terreny exclusiu dels profession­als.

Vocació de perdurar

Quan el projecte –al qual s’han apuntat 385 reporters, que han cedit els drets de 9.300 fotos– sigui una realitat, les imatges estaran disponible­s a la web archivocov­id.com, que pretén ser una eina molt dinàmica i que al juny podria estar ja disponible. En el futur, la Universita­t d’Alcalá no descarta realitzar una gran expo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain