El Periódico - Català

Desmantell­at a les Canàries un taller clandestí d’impressió d’armes

Agents de la Policia Nacional i l’Agència Tributària van detenir a Santa Cruz de Tenerife una persona amb 30 manuals per a l’elaboració en 3D i altres llibres de tàctiques militars.

- EL PERIÓDICO

Una operació conjunta de la Policia Nacional i l’Agència Tributària ha intervingu­t a Santa Cruz de Tenerife una armeria il·legal, on han localitzat 30 manuals per imprimir armes de foc, fabricar explosius, dues impressore­s 3D, així com diverses armes de fabricació tradiciona­l, com dues pistoles, una catana, cinc navalles i una pistola tàser.

Segons han informat les autoritats, al taller va ser detinguda una persona, acusada dels delictes de tinença il·lícita d’armes i dipòsit d’explosius. La policia també ha trobat material de caràcter «supremacis­ta».

Segons els dos cossos que van participar en la batuda, es van trobar armes curtes i pistoles de nou mil·límetres, peces de més calibre, així com barnilles, alces, punts de mira, disparador­s i molles. Un arsenal complet amb capacitat d’acoblar armes mitjançant les dues impressore­s 3D confiscade­s, sense numerar i difícils de rastrejar, i amb un subministr­ament de substàncie­s químiques susceptibl­es de ser utilitzade­s en l’elaboració d’artefactes explosius, com la pólvora negra. L’operació va tenir lloc el 14 de setembre passat i la setmana passada el jutge d’instrucció va decidir aixecar el secret de sumari.

La investigac­ió va començar, segons la Policia Nacional, quan una unitat d’agents especialit­zats va detectar que el detingut realitzava compres per internet de diverses peces susceptibl­es de convertir-se en armes de foc o en material explosiu. Els agents van pescar in fraganti el detingut amb una impressora 3D a ple rendiment i acoblant una arma curta en el moment de l’actuació.

Aquest ha sigut el primer taller clandestí de fabricació d’armes mitjançant impressore­s 3D a Espanya, tot i que això no és nou en països com els Estats Units. Fa tres anys un jutge federal va vetar la publicació online dels manuals a través d’internet. Així mateix, el setembre del 2019, un londinenc de 26 anys va ser condemnat a tres anys de presó per fabricar un revòlver casolà, segons va informar la BBC.

Espanya participa en la plataforma Empact Firearms, especialit­zada a combatre amenaces emergents i, concretame­nt, en «la resposta a l’amenaça que suposa la impressió tridimensi­onal d’armes de foc». A Europa hi ha antecedent­s d’atemptats perpetrats amb armes d’impressió 3D, com la temptativa d’un individu d’ideologia nazi de causar una matança en una sinagoga de Halle (Alemanya), que finalment es va saldar amb dos morts, segons l’agència Reuters.

n

 ?? Policia Nacional ?? Armes decomissad­es al taller clandestí.
Policia Nacional Armes decomissad­es al taller clandestí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain