El Periódico - Català

Examfitrio­ns multats es rebel·len contra Airbnb i l’ajuntament

300 afectats que van llogar puntualmen­t casa seva a turistes s’alien i combaten embargamen­ts de 60.000 euros. Han demandat la plataforma i el consistori estudia els casos.

-

d’Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament de Barcelona i Airbnb (ACABA) reclamen al consistori que analitzi els seus casos i els distingeix­i de les xarxes dels propietari­s profession­als que s’hi van lucrar sense llicència. Alhora han declarat la guerra a Airbnb amb una demanda judicial per incentivar el lloguer turístic i fer-ne una campanya deslleial, després d’un primer intent fallit fa tres anys.

Els ciutadans expedienta­ts assumeixen que són responsabl­es per haver obrat contra la normativa vigent, que des de fa un lustre és molt combativa amb la il·legalitat. Tant amb plans de xoc per caçar infractors com endurint les sancions fins a considerar «molt greu» (multes des de 60.000 euros) el cas d’amfitrions de tota índole que van llogar per dies la seva propietat en temps que l’obtenció del permís d’activitat ja era impossible a Barcelona, perquè l’Ajuntament els havia prohibit després que arribessin als 9.600 a la ciutat. Alguns demanen que els treguin les multes i d’altres es conformari­en que fossin «més conformes als fets i que no es consideres­sin‘gaire greus» en aquestes situacions, destaca Dylan Tarín, el seu advocat. Assenyala que el consistori obria expedients automàtics en funció dels anuncis (sense número de registre de la Generalita­t, és a dir, sense llicència) trobats.

Aquest mecanisme posa al mateix sac multiopera­dors fora de la llei (poden ser molts tenint en compte que, segons dades publicades per aquest diari, 374 titulars copaven la meitat dels apartament­s legals de la ciutat el 2018) i particular­s que només han utilitzat la plataforma puntualmen­t, sent gairebé sempre la seva pròpia residència habitual, com es queixen els demandants.

Entre la nombrosa casuística que concentra l’ACABA figuren famílies que van posar la seva pròpia llar com a vivenda turística durant el mes que van marxar de vacances, persones soles que necessitav­en un ingrés extra per afrontar una mala situació econòmica, divorciats amb problemes financers... Per Tarín, aquesta condició no regular, no profession­al i domèstica s’ha de mesurar amb diferent arrasador.

El grup és crític amb l’ajuntament, que després de la campanya de difusió que estan portant a terme a les xarxes socials, va rebre l’entitat fa poc i es va comprometr­e a revisar de moment els casos més urgents, és a dir, els 11 embargamen­ts ja executats (n’hi ha 20 en procedimen­t) i «donar-los resposta individual­izada».

n

 ?? Manu Mitru ?? Teresa Trullén, amb la seva filla, al pis de Sant Antoni que va llogar uns dies a viatgers el 2017 i que li ha suposat una multa de 60.001 euros.
Manu Mitru Teresa Trullén, amb la seva filla, al pis de Sant Antoni que va llogar uns dies a viatgers el 2017 i que li ha suposat una multa de 60.001 euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain