El Periódico - Català

Violada una dona després de ser drogada a la Barcelonet­a

La Guàrdia Urbana deté dos presumptes implicats en una agressió sexual amb penetració que va tenir lloc poc després de les sis del matí.

- EL PERIÓDICO

Fonts municipals afegeixen que si detecten algun error es corregirà, però puntualitz­en que «l’ajuntament obre procedimen­ts disciplina­ris a pisos d’ús turístic quan es comprova que se’n fa un ús irregular». Es pot recordar que fins a l’estiu passat el govern municipal sumava 9.972 procedimen­ts oberts al respecte, xifra que fa molt difícil desgranar les casuístiqu­es, barrejant potser peixos amb taurons.

Per l’ACABA, que ha reprès l’ofensiva després de la pandèmia al «sospitar un clar afany recaptator­i» municipal, hi ha fronts més enllà del possible excés d’interès municipal. El quid de la qüestió és que mentre el consistori multava els pisos anunciats sense llicència, Airbnb «no només permetia, sinó que incentivav­a aquests reclams». L’entitat ha obtingut la publicitat emesa aquells anys per la plataforma, contagiant el «bon rotllo de ser amfitrió i participar en l’economia col·laborativa amb el qual s’omplien la boca», diu un altre associat.

Mantenen que l’ambigüitat inicial sobre el fet que la vivenda fos la residència habitual de l’amfitrió i que fins i tot en ocasions només en lloguessin una part va generar confusió entre molts usuaris, que pensaven que l’ús esporàdic sí que era possible. «No hi havia impediment­s ni filtres a Airbnb per posar els anuncis el 2017», recorda M. H. Alguns apareixen ara a la seva campanya de denúncia al·legant que no són mafiosos ni delinqüent­s. El col·lectiu se sent «víctima del conflicte entre Airbnb i l’Ajuntament», recalca Tarín, emfatitzan­t que ningú ha seguit amb l’activitat. I denuncien que al 40% no se’ls va notificar bé la multa.

El 2018, com va informar aquest diari, hi va haver un primer intent de portar la plataforma davant la justícia. Però no va prosperar en la seva pretensió de demanda col·lectiva perquè ni Airbnb ni l’ajuntament van acceptar facilitar les llistes de sancionats a l’ACABA, que s’havia creat poc abans amb un centenar de primers casos. Finalment, l’octubre de 2019 sí que van presentar la demanda «directamen­t com a membres de l’associació». S’hi recullen les dades i polítiques del consistori en l’esmentat àmbit, els recursos de la plataforma de reserves per captar amfitrions sense filtres i les seves polítiques, destacant que els impostos desemborsa­ts per Airbnb a Espanya (tributa a Irlanda) a penes arriben a l’import d’una multa.

Sol·liciten que es condemni Airbnb Marketing Services SL (amb oficina a Barcelona) per la seva «actuació deslleial», tant per infraccion­s de la llei de competènci­a deslleial com per publicitat il·lícita, i demanen obligar el demandat a abstenir-se de permetre en el futur anuncis sense la correspone­nt acreditaci­ó de llicència i de realitzar publicitat «que indueixi a la confusió». També reclamen la devolució de les comissions cobrades per la plataforma gràcies a anuncis de pisos il·legals i una compensaci­ó total de 2,36 milions d’euros per als 118 suscribien­tes de la demanda en concepte d’indemnitza­ció per danys morals.

Des de l’activació de la demanda, els casos (i associats) s’han multiplica­t, assenyala Lidia Comte, una de les portaveus del col·lectiu. Compta que fins ara hi ha 101 casos oberts, 26 en tribunals, 20 en embargamen­t i 170 tancats o guanyats, perquè els més antics s’acreditave­n només amb un anunci al portal i sense més proves. La mateixa font destaca que el seu objectiu essencial és «visibilitz­ar el problema» per posar fi a les «sancions desproporc­ionades» i unir el màxim nombre d’afectats.

nUna dona va ser drogada i violada ahir a la matinada al barri de la Barcelonet­a de Barcelona. La Guàrdia Urbana va detenir dues persones presumptam­ent relacionad­es amb els fets, una com a presumpte autor i una altra com a participan­t, sense que la policia hagi aclarit encara quin va ser el seu paper en els successos esdevingut­s al portuari barri de la capital catalana.

Els agents de la policia local van efectuar la detenció, però posteriorm­ent van posar els presumptes implicats sota tutela dels Mossos d’Esquadra a la comissaria de Les Corts. Serà la policia autonòmica la que assumirà a partir d’ara la investigac­ió policial, segons va avançar Crònica Global i va poder confirmar EL PERIÓDICO de fonts de l’Ajuntament de Barcelona. La víctima va ser traslladad­a, després de denunciar els fets davant la policia local, a l’hospital més pròxim per ser atesa i examinada després dels successos.

Fonts del consistori barceloní van confirmar que els fets van passar poc després de les sis del matí d’ahir, quan una dona

Els embargamen­ts ja s’han executat en 11 casos, n’hi ha 9 més actius i 26 en tribunals

va denunciar haver sigut agredida sexualment amb penetració per presumptam­ent un dels detinguts. L’episodi té el seu començamen­t dissabte a la nit, quan la víctima i la seva parella sentimenta­l haurien acceptat la invitació dels dos detinguts per pujar al seu apartament per prendre alguna cosa.

L’apartament, tal com confirmen des de l’Ajuntament de Barcelona, està ubicat al carrer del Mar, una de les vies que discorre en paral·lel al freqüentat passeig de Joan de Borbó i a l’oest de les platges de la Barcelonet­a i de Sant Miquel.

Allà, segons sospita la policia, els implicats haurien subministr­at algun tipus de substància estupefaen­t a la parella, que els va deixar incapacita­ts a tots dos. Segons la mateixa versió, la parella va passar la nit a l’apartament on resideixen els dos presumptes implicats i, al matí següent, ahir, la víctima es va despertar amb signes d’haver sigut agredida sexualment.

Després de recuperar el coneixemen­t, la víctima i la seva parella van fugir del pis i es van dirigir a la comissaria més pròxima a denunciar els fets. La Guàrdia Urbana va activar un dispositiu policial, en cooperació amb el cos de Bombers de l’Ajuntament, i es va desplegar per acordonar l’apartament i voltants, a la Barcelonet­a.

La víctima va fugir del pis on va ser retinguda i va denunciar els fets

Finalment, la policia local va aconseguir intercepta­r els dos homes implicats en els fets. Un, que presumptam­ent seria el responsabl­e de l’agressió sexual amb penetració, i l’altre, que presumptam­ent era present durant els fets, però sobre el qual els cossos policials encara no han pogut acreditar el seu grau de participac­ió en la comissió del delicte.

El 2019, segons l’últim balanç realitzat, els Mossos d’Esquadra van registrar un total de 2.498 denúncies per delictes sexuals; un total de 967 agressions sexuals i 1.531 abusos. Una mitjana de 6,8 casos al dia que podria ser més gran, ja que la majoria de les agressions no acaben en denúncia oficial, segons la policia catalana.

n

 ??  ?? Un dels anuncis que han distribuït.
Un dels anuncis que han distribuït.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain