El Periódico - Català

5 escàndols clau de l’era #MeToo

-

Bill, de Quentin Tarantino. «En molts casos de rape & revenge, la venjança s’ha recreat en tortures interminab­les i sagnants heretades del cine testosterò­nic, molt de nínxol d’homes, i aquí no només desapareix, sinó que és substituïd­a per un tipus d’humiliació psicològic­a més subtil. La Cassie no vol matar els violadors, sinó posar-los un mirall davant perquè es vegin a si mateixos, i que s’adonin que algunes dones sabem el que està passant, qui són ells, on són i quines tècniques utilitzen per abusar de nosaltres», relata a aquest diari Lorena Iglesias, còmica, actriu i guionista.

Una jove prometedor­a també constata que els violadors no tenen per què ser uns monstres ni uns psicòpates tipus Weinstein, sinó també el veí maco del davant. I que l’home presumptam­ent compromès pot ser un fals aliat. A la productora Marisa Fernández Armenteros (és una de les responsabl­es d’El agente topo nominada als Oscars en la categoria de millor documental) li sembla molt interessan­t la forma en què es descriu el personatge de Ryan (interpreta­t per Bo Burnham). «És el típic mosqueta morta; la seva vida i les seves intencions aparentmen­t són perfectes, i es presenta com el galant salvador d’una comèdia romàntica. No obstant, és magnífica la forma en què es construeix la seva covardia, la seva por, la seva capacitat de mirar a un altra banda. En aquest tipus d’històries el repte també està en com s’ensenya i què s’ensenya dels personatge­s masculins. I aquí s’encarrega de dinamitar la màscara del bon noi, que ha estat mirant i rient les gràcies de les actituds de poder i de masclisme».

Que es parli de totes aquestes qüestions en una pel·lícula suposadame­nt mainstream, en la qual sonen cançons de Paris Hilton i Britney Spears, és un autèntic triomf. La cineasta Isabel Coixet pensa que, més enllà de totes les considerac­ions, «Una jove prometedor­a és una pel·lícula brillant, amb una Carey Mulligan on fire. I que estigui als Oscars és bo en tots els sentits. És una conseqüènc­ia de l’entrada de tota mena de gent entre els votants de l’Acadèmia, entre els quals em compto. Abans, pel·lícules com Moonlight o Paràsits mai haurien guanyat. Ara existeix una nova i necessària mirada sobre el consentime­nt. I mentre molts homes encara veuran la seva protagonis­ta com una meuca venjativa, moltes dones vibraran d’entusiasme amb el seu personatge i cridaran: ¡Ja era hora!».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain