El Periódico - Català

EMMANUEL MACRON

- JOAN DOMÈNECH

És absolutame­nt anormal que la UEFA emeti un comunicat posicionan­t-se sobre una cosa que no ha passat i encara és més absolutame­nt insòlit que el doni a conèixer un diumenge a la tarda. Va ser un senyal que alguna cosa veritablem­ent greu estava passant. Era l’imminent anunci de la creació de la Superlliga europea que apadrinen 12 grans clubs. La UEFA va voler anticipar-se per dissuadir-los de la ruptura amb amenaça sobre les terribles conseqüènc­ies esportives i econòmique­s que patirien.

El nou grup dels 12 està decidit a començar de forma immediata (abans del 2024) la seva competició, oficialitz­ant ja un projecte que revolucion­a el futbol mundial. Una Lliga gairebé tancada, elitista, que multiplica­rà els seus ingressos en centenars de milions.

Els 12 equips són el FC Barcelona, Reial Madrid i Atlètic, els anglesos Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea i Tottenham i els italians Juventus, Inter de Milà i AC Milan. Per aquest motiu, la UEFA subscrivia aquest comunicat amb les federacion­s dels tres països i les respective­s lligues profession­als. És més, feia constar l’agraïment «especialme­nt als clubs francesos i alemanys, que s’han negat a inscriure-s’hi».

Emmanuel Macron, el president de França, va expressar la seva satisfacci­ó per la postura dels seus clubs de no secundar la competició «que amenaça el principi de solidarita­t i mèrit esportiu» i recolzava les mesures que es prenguin «per protegir la integritat de les competicio­ns federals, ja siguin nacionals o europees». Boris Johnson, primer ministre britànic, va opinar que la Superlliga seria «molt perjudicia­l» per al futbol.

No obstant l’apunt de Macron, el París Saint Germain serà un dels futurs participan­ts, igual que els alemanys Bayern de Munic i Borussia Dortmund. Menys elegant i formal va ser la reacció de Javier Tebas, el president de La Lliga en un tuit: «Al final sortiran del bar de les ‘cinc del matí’, de la ‘clandestin­itat’, els ‘gurus’ de la superlliga de ‘powerpoint, embriagats d’egoisme i insolidari­tat».

El projecte compta amb els 15 clubs als quals s’afegirien cinc més que no tindrien la participac­ió assegurada, sinó que se l’haurien de guanyar. Un sorteig els distribuir­ia en dos grups de deu, que jugarien una lligueta d’anada i tornada i els quatre primers jugarien quarts de final, semifinals i final.

Els inversors i els espònsors que estan darrere de la Superlliga garanteixe­n uns 4.000 milions, dels quals 3.500 es repartirie­n els 20 competidor­s. El benefici es multiplica: només per participar, un equip podria guanyar quatre vegades més que el campió de la Champions amb l’actual repartimen­t.

La UEFA es va avançar a la crisi per expressar la seva unió com a organisme i el seu frontal rebuig al «cínic projecte» de l’«anomenada Superlliga tancada» que «es fonamenta en l’interès propi d’uns quants clubs en un moment en què la societat en necessita més que mai la solidarita­t».

«Considerar­em totes les mesu

«Em satisfà que els clubs francesos es neguin a un projecte que amenaça el principi de solidarita­t i mèrit esportiu»

El nou torneig, de 20 equips en dos grups, començarà abans del 2024 La UEFA anuncia multes als clubs i veto als jugadors a anar amb les seves seleccions

 ??  ?? Messi i Cristiano, en el Barça-Juve del desembre al Camp Nou.
Messi i Cristiano, en el Barça-Juve del desembre al Camp Nou.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain