El Periódico - Català

L’escuderia de Sant Jordi

33 redactors i col·laboradors d’El Periódico tenen llibre aquest 23 d’abril

- ANNA ABELLA

Arriba aquesta setmana un esperat Sant Jordi. No serà el de sempre, de carrers atapeïts de gent davant centenars de parades de llibres i roses. Però sí que serà millor que la diada confinada i virtual del 23 d’abril del 2020, i que la d’estiu, el passat 23 de juliol. A l’espera dels detalls que avui desgranarà la Cambra del Llibre de Catalunya, el Dia del llibre i la rosa començarà dos dies abans, comptarà amb espais perimetrat­s, firmes numerades i preceptive­s mesures de seguretat anti-Covid.

Però, més que mai, serà un Sant Jordi de llibreries agraïdes a uns lectors fidels que han pres consciènci­a dels comerços de proximitat i que després d’uns primers dies d’auguris catastròfi­cs van fer realitat que el 2020 creixessin la compra de llibres i els índexs de lectura. En paral·lel, noves llibreries han assumit el repte d’obrir portes en plena pandèmia, entre elles la Llavors a l’Hospitalet, la Irreductib­le a Lleida i, a Barcelona, la Farenheit 451, la Byron, Ona o, l’última, la passada setmana, la Finestres.

La llibreria tradiciona­l

Segons l’últim Baròmetre d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres del Gremi d’Editors d’Espanya, el 2020, el 64,2% dels espanyols de 14 anys o més va comprar algun llibre (1,3 punts més que el 2019) i la llibreria tradiciona­l es va mantenir com el principal canal de compra de llibres no de text (va pujar al 71,1%, el 2019 va ser del 67,5%), seguit d’internet (38,4%).

Xifres que els llibreters ja intuïen després de confirmar en pròpia pell la fidelitat de clients habituals però també l’arribada de nous, que amb els confinamen­ts comarcals i municipals van descobrir les bondats de tenir una llibreria de capçalera a prop de casa per satisfer el temps de més dedicat a la lectura, de les escassíssi­mes coses per agrair al coronaviru­s. Llibreters independen­ts que, a més, s’han posat les piles per modernitza­r les seves webs i sumar-se o crear plataforme­s de venda online (la més recent,

Bookshop) per arribar a més clients i millor i plantant cara a Amazon.

Molts van trobar en els llibres un oasi on refugiar-se del soroll, l’angoixa i la tensió pandèmica, i de fugir de les moltes hores de pantalles i zooms, tant pel teletrebal­l com pels afartament­s de sèries televisive­s. En confinamen­t es va assolir un màxim històric: el 57% de la població va llegir almenys una vegada a la setmana (amb una mitjana de 8 hores i 25 minuts. Aquell temps es va reduir només en una hora la resta del 2020. A tot això s’encomana el sector aquest Sant Jordi, encara pandèmic, cert, però amb una xeringa de la millor vacuna per llança per acabar amb el bitxo.n

El coronaviru­s no ha impedit que aquests mesos obrissin noves botigues de llibres a Catalunya

 ?? Ferran Nadeu ??
Ferran Nadeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain