El Periódico - Català

PARÀLISI EN L’AGENDA LEGISLATIV­A A CATALUNYA A L’ESPERA DE FORMAR EXECUTIU Bloquejats sense Govern

Cauen els fulls del calendari sense que Catalunya tingui un nou Govern i creix la llista de tasques per resoldre

- JULIA REGUÉ / FIDEL MASREAL GABRIEL UBIETO

Vivenda

L’emergència habitacion­al requereix mesures immediates

Sanitat

La pandèmia revela la urgència de reformar el sistema

Ocupació

Pèrdua d’oportunita­ts per la falta de pressupost

Educació

Les aules pateixen les retallades i falta de finançamen­t

Tercer sector

La llista de projectes socials encallats s’allarga

Medi ambient

Paralitzad­es les polítiques per a la transició ecològica

Feminisme

La nova llei sobre la violència masclista, sense desplegar-se

¿Recorden la crisi de les residèncie­s geriàtriqu­es amb motiu de la pandèmia? Sens dubte, és una cosa inesborrab­le per a milers de catalans. Aquell caos, admès pel mateix Govern, va portar a la creació i posada en marxa d’una investigac­ió al Parlament. ¿I en què ha quedat aquesta iniciativa? De moment, en res. Quan es convoquen eleccions, tot el que està fent la Cambra catalana queda aturat. Decau.

La llista de qüestions que han decaigut, segons dades oficials del legislatiu, inclou milers d’assumptes. Des de l’esmentada comissió, passant per 51 projectes de llei, dos decrets, la reforma del reglament del Parlament i més de 300 propostes de resolució, així com centenars de preguntes i sol·licituds d’informació. I aquesta és només la punta de l’iceberg d’una administra­ció que, per llei, no pot ara aprovar lleis ni pressupost­os, i que transmet a tots els seus interlocut­ors de les organitzac­ions socials i empresaria­ls el mateix missatge: tot està a l’espera del nou Govern.

Segons la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en una recent entrevista amb el Tercer Sector, el poder polític és conscient d’aquesta urgència, reforçada pel context de crisi i pandèmia. Però la indignació és unànime en tots els àmbits i la llista de tasques pendents és monumental. El repàs dels reptes mediambien­tals, feministes, de vivenda o d’educació, per posar uns exemples, dona compte de la magnitud de les urgències i del nivell d’enuig.

En el terreny polític, a més a més, les negociacio­ns continuen revestides de secretisme i no tenen data límit, excepte la que marca la llei (26 de maig), amb la qual cosa les respostes que reben els agents socials sempre són les mateixes: les de dilatar lleis i compromiso­s ja adquirits.

En termes de qualitat democràtic­a, la paràlisi també deixa els diputats sense opció de controlar el Govern, tot i que fonts de l’Executiu no descarten que els consellers en funcions se sotmetin a alguna sessió parlamentà­ria. Tampoc s’entreveu cap ple per abordar urgències com la gestió de les vacunes o els fons Next Generation.

No hi ha Govern, però sí Parlament, amb 135 nous diputats, que podrien iniciar projectes de llei o recuperar els encallats. Tampoc això es porta a terme amb l’excusa o argument que seria marcar les cartes al futur Executiu i a la majoria que es constituei­xi en el Parlament de forma estable.

Aquests són alguns dels reptes enquistats a l’espera del futur Govern.

Les entitats socials i econòmique­s truquen a la porta i obtenen una única resposta: tot està aturat

 ?? Quique García / Efe ?? Pere Aragonés, dissabte passat, durant un acte en record de la proclamaci­ó per part de Francesc Macià de la «República Catalana dins de la Federació Ibèrica».
Quique García / Efe Pere Aragonés, dissabte passat, durant un acte en record de la proclamaci­ó per part de Francesc Macià de la «República Catalana dins de la Federació Ibèrica».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain