El Periódico - Català

El grup dels 12 desafia tota la jerarquia

Els grans clubs busquen eliminar la intermedia­ció de la UEFA per garantir-se el control econòmic i esportiu

- MARCOS LÓPEZ

La Superlliga és una competició europea semitancad­a llançada aquest dilluns passat per 12 grans clubs del continent, entre els quals el Reial Madrid, principal impulsor a través de la figura de Florentino Pérez, el FC Barcelona i l’Atlètic de Madrid, i a què s’oposen frontalmen­t tant la UEFA com la FIFA, així com les principals Lligues i federacion­s nacionals. Ha desencaden­at un terratrèmo­l perquè amenaça de trencar tota la piràmide del futbol com s’entenia fins ara, tant en el pla esportiu com en l’econòmic.

Seran 20, entre els quals hi haurà, per descomptat, «els 12 clubs fundadors» revelats ahir, així com tres «fundadors» més, encara per definir, i cinc classifica­ts cada any «sobre la base dels seus resultats de la temporada precedent». N’hi ha sis d’anglesos (Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham i Liverpool), tres d’espanyols (Madrid, Barça i Atlètic) i tres d’italians (Juventus, Inter i Milan).

¿QUINS EQUIPS JUGARAN LA SUPERLLIGA? ¿QUIN SERÀ EL FORMAT?

Hi haurà una fase de dos grups amb deu equips en cada un d’ells, amb partits d’anada i tornada que es disputaran entre setmana, sota el format d’un campionat. Es jugarà el torneig en 18 jornades i 10 partits per cada una de les jornades. Hi haurà un total de 180 partits, repartits entre dimarts, dimecres i dijous, respectant els caps de setmana. Al final d’aquesta fase de grups, els tres millors equips de cada grup es classifiqu­en directamen­t per a la fase dels quarts de final. El quart i el cinquè de cada grup es creuen en dues eliminatòr­ies d’anada i tornada per determinar les dues últimes places per als quarts. Els quarts de final i les semifinals es disputaran amb eliminatòr­ies a dos partits. La final de la Superlliga, al maig en terreny neutral, serà a partit únic.

¿QUAN COMENÇARÀ?

Els clubs fundadors desitgen que la Superlliga arrenqui

«tan aviat com sigui possible», amb la perspectiv­a de fer-ho l’agost d’aquest mateix any, tot i que podria ajornar-se fins a l’estiu del 2022. Queda per veure com encaixaria el nou torneig dins del ja per si mateix saturat calendari futbolísti­c, amb les competicio­ns nacionals de cada país (Lliga, Copa, Supercopa i, en països com França i Anglaterra, Copa de la Lliga), tenint en compte, a més, que hi ha l’Eurocopa i la Copa Amèrica.

¿QUI MANA?

Fins al moment, l’únic que ha transcendi­t és que la presidènci­a de la nova competició l’ostentarà Florentino Pérez, màxim dirigent del Reial Madrid, mentre que com a vicepresid­ents exerciran Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (copresiden­t del Manchester United). Aquests tres clubs figuren entre els principals impulsors del projecte de la Superlliga, a l’espera del repartimen­t de les altres carteres.

¿QUÈ BUSCA LA SUPERLLIGA?

El control absolut de la competició per part dels 12 clubs fundadors, que pretenen així eliminar la intermedia­ció de la UEFA perquè consideren que l’actual format de la Champions estava en un procés de declivi i que no canviarà fins al 2024. Desitgen el govern esportiu, amb un nou format que minimitza els riscos, garantint sempre la participac­ió en l’elit, passi el que passi a la Lliga domèstica, a més d’incrementa­r substancia­lment els ingressos econòmics per resoldre les crisis que pateixen.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain