El Periódico - Català

L’Eurolliga de bàsquet, el precedent de referència per a la Superlliga

- LUIS MENDIOLA

Els millors clubs, els millors jugadors, cada setmana. L’esperit que envolta el naixement de la Superlliga, que té ja data d’inici per a aquest agost, no resulta del tot desconegut per a l’aficionat a l’esport a Europa. L’Eurolliga de bàsquet és la referència immediata que ve a la ment per visualitza­r l’ambiciós projecte que manegen els equips de futbol més potents d’Europa per a la seva pròpia competició al marge de la UEFA, tot i que l’NBA, als Estats Units, podria servir també com a model del torneig que es desitja posar en marxa.

El desig de tenir el control i la capacitat de generar més recursos econòmics és també el que va moure alguns dels clubs més importants del continent (Madrid, Barça, Baskonia, Benetton Treviso, Kinder Bolonia, i l’Olympiacos) a fer el pas en la temporada 200001 per fundar la seva pròpia competició i apartar-se del tutelatge de la FIBA (Federació Internacio­nal de Bàsquet) que era la responsabl­e d’organitzar la Copa d’Europa.

Torneig semitancat

Després de 20 anys de rodatge, l’Eurolliga s’ha consolidat com un referent entre els aficionats amb els mateixos paràmetres que desitja implantar la Superlliga: un format semitancat de competició, amb els millors equips del continent enfrontant-se entre ells cada setmana en una lliga de de 18 equips, amb 34 jornades, uns play-off de quarts i la final four.

Un total d’11 equips dels 18 compten amb llicències fixes a l’Eurolliga, sense importar el resultat que obtinguin en el seu campionat (Madrid, Barça i Baskonia, Panathinai­kos, Olympiacos, Fenerbahçe, Efes, CSKA, Maccabi, Zalgiris, Armani Milán), dos més procedeixe­n de la segona competició europea, l’Eurocup, hi ha dues invitacion­s plurianual­s i tres invitacion­s a clubs destacats en les seves respective­s lligues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain