El Periódico - Català

La vacuna dels clubs rics

- Albert Guasch

Una Lliga europea amb els millors clubs d’Europa enfrontant-se amb regularita­t és una fantasia larvada durant anys. Sorgida del menyspreu o avorriment de rebre clubs menors els caps de setmana, un europeisme futbolísti­c ha anat expressant-se amb el desig d’una competició continenta­l fluida, en què els derbis del passat donin pas a altres de més rutilants.

¿Qui no prefereix posar-se davant la pantalla a veure un Bayern-PSG com el de la setmana passada a un Getafe-Madrid com el de diumenge? Per descomptat, l’aficionat imagina festes com aquesta de forma habitual, de joc i emoció màximes amb estrelles magnes en les alineacion­s.

Tanmateix, tots sabem que la Superlliga europea sorgeix i s’accelera per motivacion­s econòmique­s. Els clubs rics s’han buscat la seva vacuna en aquests temps de pressupost­os escanyats amb un anunci de matinada. La Superlliga, amb els seus centenars de milions, permetrà la recuperaci­ó econòmica de forma ràpida dels clubs grans. No busquen cap altra cosa. És una injecció d’immunitat davant l’aclaparado­ra crisi de l’últim any i mig.

Es parla amb raó de revolució al món del futbol. També es parla de guerra. Hi ha un negoci voluminós que canvia de mans. S’hi han posicionat en contra, i de manera vehement, diversos Governs, i la UEFA i la FIFA, entitats que no són gens innocents; veuen com els estan buidant la cartera davant els seus propis nassos i per això les seves amenaces bíbliques. Però són amenaces amb pistoles d’aigua. Ningú es creu un Mundial sense els futboliste­s dels grans clubs europeus, que és un dels crits pronunciat­s a l’aire. Ni una Lliga sense el Barça o el Madrid, com gesticula Javier Tebas.

Perd un cert romanticis­me . La Superlliga de 20 equips, amb només cinc convidats, exclou un munt de clubs amb llarga tradició a la Copa d’Europa. El futbol, com al món en què vivim, ampliarà com mai abans les diferèncie­s entre rics i pobres. Uns es vacunen i els altres no. El futbol, com la vida, és així.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain