El Periódico - Català

SERGI SABRIÀ

- XABI BARRENA

Dos mesos i una setmana després de les eleccions, ERC va esclatar i va llançar cap a Junts tota la pressió possible per mirar de situar a la teulada del partit de Carles Puigdemont el pes de la responsabi­litat del no acord, encara. Feia dies que els republican­s sospesaven donar un cop sobre la taula i ho van fer ahir amb una compareixe­nça de tots els seus negociador­s i un missatge comú: pacte abans de l’1 de maig perquè no hi ha «excuses» per no arribar-hi.

Minuts després, Junts va repel·lir l’atac amb contundènc­ia, exigint als seus socis més concreció i feina i desentenen­t-se de l’envit. Ja a la tarda, les dues parts es van reunir i els postconver­gents

uvan anunciar que continuen intercanvi­ant-se propostes.

Va intervenir Josep Maria Jové, l’expert en aquest tipus de diàleg i sobre el qual encara pesa l’espasa de Dàmocles de l’actuació judicial per l’1-O. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir el seu processame­nt pels delictes de desobedièn­cia, prevaricac­ió, malversaci­ó i revelació de secrets per la seva participac­ió en l’organitzac­ió del referèndum.

Tensions internes

«Ens hem reunit més de 20 vegades i intercanvi­at més de 10 documents», va descriure Jové, per il·lustrar l’esforç fet pels republican­s. Altres negociador­s, com Marta Vilalta i Sergi Sabrià, van instar els postconver­gents a cessar el bloqueig de les negociacio­ns

«El país no pot esperar més, aquest bloqueig no pot continuar. Si avui no hi ha Govern, no és per Esquerra. Les excuses s’han d’acabar»

i, fins i tot, van atribuir l’actitud de Junts a certs problemes de cohesió interns, entre els que ambicionen un pacte de Govern i els que prefereixe­n fer-se pregar. «Els problemes interns d’un partit no es poden convertir en el problema dels catalans», va afirmar irritada Vilalta.

Sabrià també va al·ludir a una possible repetició electoral, si els postconver­gents porten fins al final aquest bloqueig que detecten els republican­s. «Si anem a aquest escenari hauran d’explicar molt i molt bé per què es fa passar el país per aquest tràngol, amb el que està passant [amb referència a la pandèmia i les crisis que ha generat]». «Si algú està especulant amb nous comicis», va intervenir Vilalta, «que surti i ho digui»

«No hi ha cap impediment perquè hi hagi un pacte entre

Els Mossos d’Esquadra van obrir ahir una investigac­ió arran de l’aparició al matí d’uns ninots amb els símbols d’ERC, JxCat i la CUP penjats en ponts de les carreteres C-17 i C-25, amb el missatge: «Un 52% volem la independèn­cia. Primer avís». Els ninots, de color blanc i en forma de silueta que pengen d’una corda agafats pel coll, es van trobar en diversos punts de la comarca barcelonin­a d’Osona i també a Palol de Revardit (Pla de l’Estany).

Sant Jordi i el primer de maig, i que el Govern es posi a caminar ja. I si n’hi ha, ens agradaria que Junts ens l’expliqués», va afirmar Vilalta, número dos extramurs d’Esquerra.

En l’assumpte més candent, el de quina ha de ser la direcció estratègic­a de l’indepenent­isme i què fer amb el procés, els republican­s van reiterar la seva oferta d’un òrgan de direcció pentacèfal, amb ERC, Junts, la CUP i les entitats sobiranist­es (Òmnium i l’ANC).

Sobre una altra de les patates calentes, la de la gestió dels fons europeus de reconstruc­ció, Vilalta va afirmar que no li constava cap «desacord», perquè aquesta part de l’oferta escrita global transmesa als postconver­gents no ha sigut resposta.

Aquesta oferta, van detallar els republican­s, s’estructura en cinc eixos. El de la direcció del procés; preservar la majoria independen­tista en el Parlament; el pla de Govern; l’estructura de conselleri­es i àrees del Govern i els mecanismes de resolució de problemes interns futurs entre les dues forces.

La rèplica

Junts va assistir a aquesta invectiva amb un missatge intern: no és més que una escenifica­ció que no alterarà els ànims del partit. Això sí, la resposta en roda de premsa va ser contundent. La portaveu de la formació, Elsa Artadi, va reclamar a ERC «ser més prudent, en lloc d’apuntar a la casa dels altres, fer més feina i moltes menys declaracio­ns, i resoldre els serrells que queden». «Volem les coses tancades en lloc d’una aproximaci­ó generalist­a», va concloure.

Fonts de Junts afirmen que ERC va llançar l’artilleria perquè hi ha nervis a les seves files i miren d’«escenifica­r» una posició negociador­a ferma. JxCat assegura que no deixa d’exigir concrecion­s i posa com a exemple que el document de nou pàgines d’ERC amb les seves propostes s’ha convertit, al ser retornat als republican­s, en un text de 57. «En aquests tres anys passats, Esquerra ens ha pres el pèl, i creien que no ens abstindríe­m en la investidur­a. Potser no han entès que volem fer les coses bé i amb documents detallats», assevera un negociador de Junts, que afirma que és ERC la que ha filtrat alguns documents i avisa que el repartimen­t de conselleri­es ni ha començat.

Dit això, fins i tot un dia com el d’ahir, ple de retrets, no falta qui creu que en el cas que s’encarrili el pacte programàti­c, les converses poden accelerar-se.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain