El Periódico - Català

El lloc del periodisme

- Olga Ruiz

Ja fa un temps algú em va preguntar quin lloc hauria d’ocupar el periodisme respecte al poder. Frontal, aquesta va ser la meva resposta. Pensava abans i penso ara que el nostre lloc és aquest i no un altre, tot i que la nostra història més recent ens situa al costat dels poderosos massa vegades o, el que és pitjor, darrere d’ells, atents a qualsevol engruna de poder sobrant que puguin regalar-nos. No tots, no sempre, però sí molts i sí des de fa massa.

No sé en quin moment ens vam creure que no qüestionar el poder polític no ens passaria factura, però és evident que ho ha fet i que ens hem buscat la descreença de la societat, a la qual ens devem, tot i que això també ho hàgim oblidat. No tots, no sempre... ja saben. Hem canviat preguntes per silencis còmplices en uns casos i per un activisme polític descarat en els altres, i a ningú se li escapa que darrere d’aquest abandó de funcions periodísti­ques hi ha moltes promeses, sí, i molts deutes heretats els interessos dels quals també es paguen amb silencis.

Així és com el periodisme ha fet el trànsit cap al clientelis­me, intercanvi­ant els seus rols naturals: el polític ja no tem el periodista, ara és el periodista el que tem incomodar el polític. Un acord tàcit de no agressió d’obligat compliment. Així hem normalitza­t que els periodiste­s sopin amb polítics o es reuneixin d’amagat en situacions opaques. Ens sembla una evolució lògica i natural que els que avui són periodiste­s demà tinguin un escó i hem acceptat en els mitjans els «periodiste­s de carnet», que consulten l’argumentar­i del seu partit de capçalera abans d’escriure un article o anar a una tertúlia. No tots, no sempre...

El bon periodisme hi és, que ningú els faci dubtar de la seva existència; en aquest es refugien tots els que han entès que aquest ofici sí que es constituei­x com el quart poder, però en contraposi­ció als altres, no en connivènci­a. Són els i les periodiste­s que se situen sempre al davant.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain