El Periódico - Català

El tràfic de contenidor­s al port accelera el creixement

>

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO E. L. A.

L’activitat econòmica i comercial catalana es manté amb fortalesa destacable malgrat l’impacte de la pandèmia. Un dels indicadors d’aquesta situació no homogènia dels efectes de la crisi és l’activitat portuària. Durant el gener, el febrer i el març, el tràfic de contenidor­s del port de Barcelona va experiment­ar un increment del 25% respecte al mateix trimestre de l’any anterior. Aquest creixement, que confirma la tendència a l’alça iniciada a finals del 2020, situa el moviment de contenidor­s en 907.010 TEU en els tres primers mesos de l’any. Un TEU és la capacitat de càrrega orientativ­a que equival a un contenidor de 6,1 metres.

Segons fonts del port, aquesta tendència es deu «tant al bon comportame­nt dels contenidor­s d’origen i destinació com als trànsits». Així, en el cas dels contenidor­s d’exportació i importació es va registrar una evolució a l’alça de l’11% que va sumar 499.676 TEU. Els contenidor­s de transbord, d’altra banda, es van incrementa­r un 47,9%, fins als 407.334 TEU.

Per països, destaquen les exportacio­ns als Emirats Àrabs, que creixen un 80%; seguides de les de la Xina, amb un 51%. L’Índia, amb un increment del 41%; i

La marca col·lectiva d’escumosos Corpinnat, posada en marxa al Penedès fa tres anys i que integra 10 cellers, va facturar l’any passat un 19% menys i va vendre un 22% menys d’ampolles que el 2019, l’Aràbia Saudita, amb un augment del 33%, són els mercats més actius en aquests intercanvi­s.

Pel que fa al trànsit total de mercaderie­s, en el primer trimestre del 2021 van passar pel port de Barcelona un total de 16 milions de tones, cosa que va superar en un 7% les dades del mateix període de l’any anterior. D’altra banda, el trànsit marítim de curta distància millora, amb un moviment de prop de 7,7 milions de tones uns descensos atribuïble­s a la pandèmia i el tancament obligat de la restauraci­ó, principal client. La facturació va passar de 20,7 milions d’euros a 16,8 milions, amb la comerciali­tzació d’un total d’1,7 milions d’ampolles, a un preu mitjà de 17 euros. El copresiden­t de Corpinnat, Xavier Gramona, va destacar especialme­nt de mercaderie­s, cosa que suposa un increment del 4,2% respecte al 2020.

A aquestes xifres se suma una lleugera recuperaci­ó dels sòlids a granel amb més d’un milió de tones (1,1%). Entre els indicadors negatius és primordial destacar la tendència a la baixa del transport de vehicles (amb una caiguda fins al març del 14,6%) i de passatge (amb un descens del 76%), els més afectats per la pandèmia.

naquest preu, ja que l’objectiu de l’aliança de productors és precisamen­t ser capaços de comerciali­tzar els seus productes a un preu conforme amb les qualitats organolèpt­iques ofertes. Gramona va descriure els caldos de Corpinnat com «escumosos gastronòmi­cs que depenen molt de la restauraci­ó, un dels sectors més afectats per les restriccio­ns». «Per tant, hem patit molt i el que volem és que la restauraci­ó obri al més aviat possible», va afegir.

Ton Mata, l’altre president de Corpinnat, va explicar en la presentaci­ó dels resultats que el 63% de les ampolles tenen una criança d’entre 30 i 60 mesos; un 17,2%, més de 60 mesos, i el 19,6%, de 18 a 30 mesos. Unes xifres que, segons Mata, «demostren» que comerciali­tzen «productes de prestigi».

n

 ?? Ferran Nadeu ?? Contenidor­s al port de Barcelona.
Ferran Nadeu Contenidor­s al port de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain